EIB sa 140 miliona eura kreditira izgradnju autoputa Tarčin – Ivan i dionicu Poprikuša-Nemila

0
479
Bevanda i Rivelini potpisali sporazum vrijedan 140 miliona eura za izgradnju dvije dionice autoputa

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu sporazum vrijedan 140 miliona eura namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice autoputa na Koridoru 5C.
Kredit je namijenjen za izgradnju 6,9 kilometara autoputa na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta. Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuša-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara.
Rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.
Ministar Bevanda je rekao novinarima da je u toku i zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 miliona eura za dionicu Tarčin-Ivan.
Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH, a korisnik je JP Autoceste Federacije BiH.
Rivelini je istakao da su sredstvima EIB-a do sada izgrađena 82 kilometra autoputa na Koridoru 5C, te izrazio spremnost ove banke da i dalje sarađuje sa bh. vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta. Sa danas potpisanim ugovorom, EIB će ukupno investirati u BiH oko 2,7 milijardi eura.
Potpisivanju sporazuma prisustvovao je specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora 5C, s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina.