EK: BHDCA potreban stručni kadar da bi se izbjegao rizik sigurnosnog nadzora

0
352
BiH mora hitno riješiti problem nedostatka kvalificiranog osoblja u BHDCA

Evropska komisija (EK) objavila je svoje godišnje izvještaje o napretku za one koji teže pridruživanju Evropskoj uniji, dajući ocjenu onoga što je svaki kandidat i potencijalni kandidat postigao u protekloj godini, kao i set smjernica o reformskim prioritetima, uključujući vazdušni transport.
EK u izvještaju za Bosnu i Hercegovinu navodi da je Zakon o civilnom vazduhoplovstvu iz 2009. još uvek u reviziji u cilju usklađivanja sa zahtevima Evropskog zajedničkog vazdušnog prostora (ECAA).
Dodaju da je operativna Agencija za usluge zračne plovidbe Bosne i Hercegovine, koja je od decembra 2019. preuzela odgovornost za kontrolu zračnog prometa od Hrvatske. Međutim, EK u izvještaju navodi da BiH mora hitno riješiti problem hroničnog nedostatka adekvatno obučenog i kvalificiranog osoblja u Direkciji za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA), kako bi se izbjegao rizik sigurnosnog nadzora, piše specijalizirani portal Ex-Yu Aviation.
“Nedavna reorganizacija BHDCA, uz implementaciju velikih promjena u njenoj upravljačkoj strukturi, nije u dovoljnoj mjeri riješila ovaj problem. Štaviše, nema napretka u usklađivanju sa Uredbom EU o pravima putnika”, navodi se izvještaju Evropske komisije.