Ekonomija eurozone u junu porasla najbrže u 15 godina

0
864
Indeks PMI u privatnom sektoru eurozone porastao u junu na 59,2 boda

Ekonomija eurozone porasla je u junu najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je potaknula uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje kompanije Markit.
Vakcinacija protiv Covid-19 ublažila je pritisak na zdravstvo i omogućilo ukidanje određenih ograničenja za uslužne firme, koje su se već počele prilagođavati novim uvjetima poslovanja.
U takvim je uvjetima indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao u junu za 2,1 bod u odnosu na maj, na 59,2 boda, najviši nivo od juna 2006. godine, objavila je danas londonska firma za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit, prenosi Hina.
Indeks koji mjeri aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone skočio je u junu za 2,8 bodova u odnosu na maj, na 58 bodova, najviši nivo od januara 2018., a skok indeksa novih narudžbi na najviši nivo u 14 godina signalizira nastavak tog trenda u predstojećim mjesecima.
Indeks aktivnosti u industriji zadržao se na rekordno visokom nivou zabilježenom u maju, od 63,1 bod, navodi Markit.
Podaci signaliziraju da će ekonomija eurozone, nakon dobrog rasta u drugom tromjesečju, porasti još snažnije u trećem kvartalu ove godine, procjenjuje Markit.