Energoinvest dobio posao u Sjevernoj Makedoniji vrijedan 17,3 miliona eura

0
791
Sarajevski Energoinvest potpisao ugovor u Sjevernoj Makedoniji za izgradnju dalekovoda 400 kV

Energoinvest d.d. Sarajevo i Operater prijenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u petak u Skoplju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura koji se odnosi na izgradnju dalekovoda 400 kV.
Ugovor predstavlja važan projekt za MEPSO, jer će omogućiti međunarodnu konekciju između Sjeverne Makedonije i Albanije.
Energoinvest će ovaj projekt raditi po sistemu ‘ključ u ruke’, koji uključuje projektovanje, nabavku i isporuku opreme, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon dalekovoda 400 kV od trafostanice Bitola 2 (400/110 kV), preko trafostanice Ohrid (400/110 kV) do makedonsko/albanske granice. Rok za izgradnju je 30 mjeseci.
Ovaj projekt finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i dio je velikog energetskog infrastrukurnog projekta u Evropi koji treba da poveže Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa mrežom mediteranskih i drugih evropskih zemalja.
Energoinvest je dobio ovaj posao na međunarodnom tenderu u konkurenciji najvećih firmi iz te oblasti.
Energoinvest je saopćio da dobijanjem ovog ugovora u Sjevernoj Makedoniji i projektima koji već realizuje u Albaniji, potvrđuju da njihova kompanija ima potencijala i da može uspješno raditi najzahtjevnije projekte, te da otvara mogućnost za učešće na novim poslovima u regionu.