EPF završava 2021. sa više od 34.000 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos

0
452
Čelnici EPF-a: Evropski dobrovoljni penzijski fond trenutno broji više od 34.000 članova

Evropski dobrovoljni penzijski fond (EPF) završava 2021. godinu sa više od 34.000 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos. Primjetno je povećanje broja članova, kao i broja poslodavaca koji se odlučuju da nagrađuju svoje radnike za njihovu lojalnost, što je trend koji se očekuje i u narednom periodu.
U 2021. godini više poslodavaca je počelo sa uplatama dobrovoljnog penzijskog doprinosa za svoje radnike, a već nekoliko poslodavaca se odlučilo za pristupanje EPF-u i oni će početi sa uplatama za svoje radnike od početka sledeće godine. Broj individualnih ugovora se višestruko povećao.
Štednja u EPF-u poslodavcima pruža nekoliko mogućih prednosti – to je najjeftiniji zakonski način nagrađivanja zaposlenih za njihovu lojalnost poslodavcu, jer su uplate u EPF, do 100 KM mjesečno po radniku, oslobođene poreza i doprinosa, te kompletan trošak po tom osnovu je priznati trošak poslovanja (za 10% se umanjuje i iznos poreza na dobit).
Ušteda i smanjenje efekata neželjene fluktuacije zaposlenih je još jedna prednost jer u prosjeku, trošak odlaska radnika u prvoj godini zaposlenja poslodavca košta između 8.200 i 20.000 KM (u zavisnosti od pozicije, gdje je donja granica prosječna plata). Ovo je takođe i uporedna prednost na tržištu radne snage koju može imati poslodavac koji se odluči za ovakav vid motivacije zaposlenih, jer razmišlja i brine se dugoročno za standard svojih radnika.
“Plan za naredni period je dalje širenje svijesti o potrebi štednje, te intenzivno ostvarivanje kontakata sa poslodavcima iz javnog i privatnog sektora. I poslodavci i radnici treba da imaju na umu da je dobrovoljnost zagarantovana, a naša je obaveza da dođemo u priliku da im pružimo sve potrebne informacije. S tim u vezi, nadamo se da ćemo u sledećoj godini ostvariti preko 500 kontakata sa poslodavcima“, kaže Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.
Podaci o strukturi članova Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda pokazuju da su i radnici u Republici Srpskoj umnogome zainteresovani da štede onda kada i poslodavac pokaže brigu za njih na ovaj način. Štednja u EPF-u je radnicima zanimljiva jer mogu štediti samostalno iz svoje bruto plate. Pojednostavljeno rečeno i primjera radi, radnik može da dobije 50 KM od svoje bruto plate na svoj račun u EPF-u, što znači da bi mu oko 30 KM bila manja neto plata. To dodatno doprinosi učvršćivanju povjerenja i povezanosti radnika i poslodavca, te je objema stranama lakše planirati budućnost.