Erdogan u Istanbulu otvorio bolnicu površine milion kvadratnih metara

0
839
Turski predsjednik Erdogan otvorio u Istanbulu dijelove javne bolnice kapaciteta 2.682 kreveta (Foto: AA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio je u Istanbulu dijelove javne bolnice koja ima kapacitet od 2.682 kreveta i koja je u završnoj fazi izgradnje kako bi pomogla u liječenju pacijenata zbog nove epidemije koronavirusa.
Erdogan je učestvovao danas u inauguraciji Gradske bolnice Basaksehir telekonferencijskim pozivom, prenosi agencija Fena.
Bolnica je dobila 100 respiratora turske proizvodnje, čija je proizvodnja također bila ubrzana kako bi pomogli zdravstvenim službenicima u jeku epidemije koronavirusa, prenosi AP.
Erdogan izjavio je kako je njegova zemlja napravila historijski uspjeh u oblasti zdravstva, a to je kazao tokom obraćanja na svečanosti otvorenja prvog dijela gradske bolnice Basaksehir u Istanbulu. Riječ je o velikom kompleksu koji se prostire na oko milion metara kvadratnih sa kapacitetom od 2.682 kreveta, prenosi Anadolu Agency (AA).
Drugi dio ovog ogromnog bolničkog kompleksa biće otvoren 20. maja, kada će bolnica u potpunosti biti u funkciji.
“Veći dio od osam novih gradskih bolnica u Turskoj počinje s radom do kraja godine, ostatak u narednoj”, rekao je Erdogan.
Govoreći i o aktuelnoj situaciji oko pandemije koronavirusa, Erdogan je istakao kako svijet ima poteškoće po pitanju respiratora, ali da je Turska taj problem uspješno prevazišla, podsjećajući da njegova zemlja već počela proizvoditi respiratore domaće proizvodnje.
Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca je rekao da će ova bolnica, kada bude potpuno u funkciji, biti najveća bolnica u Evropi po kapacitetu pružanja intenzivne njege u jednom kampusu.
Ono što je također, specifično za Gradsku bolnicu Basaksehir, jeste činjenica da je u njenoj glavnoj zgradi ugrađeno čak 2.040 seizmičkih izolatora što bolnicu čini građevniom s najvećom seizmičkom izolacijom na svijetu, prenosi AA. Zahvaljujući izolatorima potresa, bolnica će bez ikakvog ometanja moći obavljati sve operativne aktivnosti za vrijeme i nakon najtežeg potresa.