ESA objavila snimak kako klimatske promjene utiču na našu planetu

Autor: profitiraj

0
2669

Američki satelit snimio je santu dok je danas prolazila regionom Larsenove ledene ploče C. Satelit je snimio čistu vodu u pukotini između sante i ploče. Naučnici su očekivali da će se ovo desiti i pratili su razvoj velike pukotine u Larsenovoj ploči više od deset godina. Odvajanje ledene površne ubrzalo se 2014. godine, prenio je BBC.
Ovo je samo najnoviji primjer klimatskih promjena na našoj planeti.
Nedavno je Evropska svemirska agencija (ESA) objavila snimak koji pokazuje kako klimatske promjene utiču na Zemlju, odnosno koliko su te promjene uticale na podizanje nivoa svjetskog mora, prenosi National Geographic.
Prema predstavljenim podacima, postoje tri glavna uzroka za ovu promjenu u nivou svjetskog mora: termalna ekspanzija okeana, topljenje ledenog pokrivača i glečera te promjene u vodi u zemljištu.
Evropska svemirska agencija je koristila satelitske podatke kako bi izmjerila koliko je svaki od ovih faktora doprinio podizanju nivoa svjetskog mora.
Rezultati pokazuju da je topljenje glečera izazvalo podizanje nivoa svjetskog mora za 6,6 mm po deceniji što čini 20 odsto totalnih promjena između 2003. i 2013. godine.
Ledeni pokrivač Grendlanda je doprinio povećanju nivoa vode u prosjeku za 8,3 mm u periodu od deset godina što predstavlja 25 odsto totalnih promjena, dok je ledeni pokrivač Antarktika doprinio podizanju nivoa vode za 3,6 mm ili 11 odsto sveukupnih promjena u jednoj deceniji.
Skladišta vode u zemlji (poput jezera) doprinijela su 3,3 mm većem nivou vode ili 10 odsto sveukupnih promjena, a termalna ekspanzija okeana je dodala 9,9 mm nivoa svjetskog mora što iznosi 30 odsto promjena.