EU će zemljama Zapadnog Balkana u aprilu donirati 650.000 vakcina Pfizer

0
295
Tegeltija razgovarao sa predsjednicom EK Ursulom von der Leyen

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom Covid-19.
Tegeltija je ovom prilikom upoznao predsjednicu EK o aktivnostima koje VMBiH, u saradnji sa vladama entiteta i Brčko distrikta, poduzima u borbi protiv širenja koronavirusa, te je informisao da je BiH, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa COVAX.
Predsjednica Evropske komisije obavijestila je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da će u drugoj polovini aprila zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti besplatne. Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina biće dogovorena posebno sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana.
Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.
Tokom razgovora, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Evropskoj uniji.