EU donirala tri miliona eura za modernizaciju Luke Brčko

0
301
Naessl i Bevanda potpisali ugovor o grantu vrijednom 3 miliona eura za modernizacije Luke Brčko

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su ugovor o grantu u vrijednosti tri miliona eura za projekat modernizacije Luke Brčko.
Ministar Bevanda kazao je da su bespovratna sredstva osigurana iz fondova Evropske unije, a grantom će upravljati EBRD.
Uz zahvalnost za donaciju EU, ministar Bevanda naglasio je nemjerljiv značaj funkcionisanja luke u jednoj državi te istakao da Luka Brčko ima izuzetan položaj na rijeci Savi i dobru konekciju s evropskim i regionalnim lukama.
“Zbog ekonomskog interesa Brčko distrikta ovaj projekat je na vrhu prioriteta u razvoju lokalne zajednice, ali i BiH u cjelini. Uz želju da se što prije završe radovi na cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, očekujem značajno povećanje procenta pretovara i bolje dane u poslovanju Luke Brčko”, naglasio je ministar Bevanda.
Potpisnici su podsjetili da je ovom ugovoru o grantu prethodio ugovor o zajmu EBRD-a iz 2016. godine u vrijednosti 10 miliona eura za modernizaciju Luke Brčko, te očekuju kako će donirana sredstva omogućiti da se ovaj projekat uskoro uspješno završi.