EU4Business: Tri miliona eura za mikro, mala i srednja poduzeća u BiH

0
875
Nicolas Bizel: Izvoz malih i srednjih poduzeća u BiH ima potencijal za rast

Mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetniciu Bosni i Hercegovini od danas mogu imati koristi od bespovratnih sredstavau okviru Poziva za dostavljanje prijedloga projekata zapartnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora, zahvaljujući projektu EU4Business.
Ukupno tri miliona eura biće dostupno za projekte koji razvijaju inovativnost, poslovnu saradnju, digitalizaciju i poslovno okruženje, rečeno je danas tokom predstavljanja Poziva.
“Iako mala i srednja poduzeća prevladavaju u ekonomiji BiH, velika poduzeća su uspješniji izvoznici. Izvoz malih i srednjih poduzeća ima potencijal za rast, stoga, podržavajući izvoz BiH u konkurentnim sektorima, jačamo ulogu malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača te razvijamo njihovu konkurentnost. I što je najvažnije, time omogućavamo otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Nicolas Bizel, šef Sekcije Operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji Evropske unije u BiH.
Projektne ideje koje će se podržati ovim Pozivom odnose se metaloprerađivačku i mašinsku industriju, drvopreradu, te informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT).
Mikro, mala i srednja poduzeća registrirana u sektorima plastike i elektroindustrije takođe se mogu prijaviti na ovaj Poziv, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji.
Kandidati mogu biti partnerstva između najmanje tri partnera, od kojih je najmanje jedan partner predstavnik privatnog sektora, a iznos bespovratnih sredstava po projektu se kreće od 100.000 do 300.000 eura.
U sklopu projekta EU4Business ukupno 10 miliona eura bespovratnih sredstava namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima. Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i SR Njemačka (1,1 milion eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.
Više informacija o EU4Business projektu i podnošenju prijava u Javnom pozivu u oblasti izvozno-orijentisanih sektora na: www.eu4business.ba.