Evropljani prave svoju platnu karticu, konkurencija Visi i Mastercardu

0
700
Vodeće banke u Evropi žele plasirati platnu karticu kao konkurenciju Visi i Mastercardu

Kreditne institucije u Evropi namjeravaju udruženim snagama pokrenuti novu uslugu koja će nadmašiti američke konkurente, među kojim su PayPal, Mastercard i Visa, a u projektu će učestvovati više od 30 najvećih evropskih banaka i finansijskih kompanija.
“Oni će pokušati da stvore ‘platnog diva’ sposobnog da poremeti Visu i Mastercard”, piše Financial Times.
Među kompanijama koje razvijaju ovu uslugu su bankarski divovi Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, UniCredit i Santander. Oni obrađuju više od polovine svih plaćanja u Evropi.
Finansijski portali pretpostavljaju da će, uz pomoć evropske platforme, biti moguće plaćati putem interneta i u prodavnicama, kao i prenositi novac i podizati gotovinu sa bankomata. Prve usluge mogle bi biti pokrenute već 2022. godine.
Kartična plaćanja u Evropi sada uglavnom obrađuju američke kompanije. Prema podacima Eurocomerca, četiri od pet transakcija u Evropi obrađuju Mastercard i Visa.
Nedavno je i iz državnog vrha Rusije stigla vijest kako ta zemlja, u slučaju daljeg američkog proširenja protivruskih sankcija, razmatra obustavljanje djelatnosti američkih platnih instrumenata Vise i Mastercarda, inače vrlo popularnih u Rusiji, gdje djeluju već više decenija, prenosi agencija Srna.
Rusija je prije nekoliko godina, zbog zapadnih prijetnji finansijske prirode, uvela svoju prvu platnu karticu ‘mir’, kao alternativu američkim, kojom se već može plaćati u ograničenom broju svjetskih država.