Evropska centralna banka želi jači nadzor kriptovaluta

0
1590
Nakon što je Poly Networku ukradeno 611 miliona dolara u kriptovalutama, haker vratio oko 260 miliona

Član upravnog vijeća Evropske centralne banke (ECB) i guverner austrijske centralne banke Ewald Nowotny u današnjem intervjuu za njemački Sueddeutsche Zeitung još jednom je ponovio stajalište o tome kako kriptovalute treba detaljnije regulirati i oporezivati.
“Bitcoin nije valuta te bi ga stoga trebalo oporezivati porezom na dodanu vrijednost, kao i ostale robe i usluge kojima se trguje”, smatra Novotny.
Dodatno, u ECB-u smatraju i kako je bitcoin, kao glavni predstavnik tržišta kriptovaluta, vrlo pogodno sredstvo za pranje novca, pa bi trebalo učiniti sve kako bi trgovanje njime bilo transparentnije, tj. kako bi se otkrio ko stoji iza transakcija. Novotny je upozorio i na špekulativnu narav bitcoina, navodeći nedavni brzi porast njegove cijene kao primjer balona. Odbacio je tvrdnje kako bi bitcoin mogao postati konkurencija euru kao jedinstvenom sredstvu plaćanja na teritoriji EU.
“Neprihvatljivo je da smo prestali štampati novčanice od 500 eura kako bi se borili protiv pranja novca, uveli stroga pravila za štedne zadruge, i onda da gledamo kako ljudi bezbrižno peru novac kroz bitcoin po cijelom svijetu”, kaže Novotny.
Bitcoin je ušao u sve pore društva, primjećuju u ECB-u, no ipak poručuju kako će intervenirati tek onda kada bude potrebno, odnosno kada ih se počne svakodnevno koristiti za plaćanja, što za sada nije slučaj zbog predugog vremena potrebnog za provođenje transakcija (barem kod bitcoina).

Kiminalci – najveći fanovi kriptovaluta

Prema pisanju Bloomberga, novim virtualnim valutama sve više se okreću njihovi najveći fanovi – kriminalci. To je primjerice monero, digitalna valuta dizajnirana za izbjegavanje praćenja, koja je zabilježila skok u posljednja dva mjeseca nakon što su istražitelji počeli koristiti softvere za nadzor osoba koje trguju bitcoinom.
Firme poput Chainanalysisa sve uspješnije prate digitalno gomilanje novca povezanog s kriminalnim aktivnostima i pranjem novca, obavještavajući vlasti i sprečavajući konverzije kriptovalute u klasični novac.
Evropska agencija Europol izdala je upozorenje prije tri mjeseca da ‘kriptovalute poput monera, ethereuma i zcasha postaju sve popularnije unutar digitalnog podzemlja’.
Online iznuđivači koji koriste ‘ransomware’ programe zaključavajući računare žrtava dok ne plate za otključavanje, počeli si zahtijevati otkupnine u drugim kriptovalutama. U decembru su hakeri napali do 190.000 WordPress sajtova po satu zahtijevajući monero, prenosi Bloomberg sigurnosnu kompaniju Wordfence. Za ‘ransomware’ napade monero je jedan od favorita, ako ne i favorit. U posljednja dva mjeseca 2017. cijena mu se učetverostručila, podaci su coinmarketcap.coma što ga čini jednom od najbrže rastućih kriptovaluta.