FAO indeks cijena hrane pao u junu za 1,3 posto

0
1195
FAO indeks cijena hrane u novembru u prosjeku iznosio 120,4 poena

Cijene hrane na svjetskom tržištu pale su u junu prvi put u ovoj godini, saopćila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu – FAO.
Kao razlog pada cijena navode se pojačane trgovinske napetosti između SAD-a i njihovih trgovinskih partnera, posebno Kine, što je potisnulo američki izvoz, a dodatni je pritisak generirao i jaki dolar.
FAO indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u junu za 1,3 posto u odnosu na maj i u prosjeku je iznosio 173,7 bodova. U maju su cijene hrane na mjesečnom nivou imale rast od 1,2 posto.
Najviše su u junu pale cijene žitarica, za 3,7 posto, što u FAO-u objašnjavaju padom cijena kukuruza i pšenice zbog pojačanih trgovinskih napetosti.
Osjetno su smanjene i cijene biljnih ulja, za tri posto u odnosu na maj. Pojeftinili su i mlijeko i mliječni proizvodi, za 0,9 posto, budući da su niže cijene sira zbog većeg izvoza iz Evropske unije i SAD-a nadjačale poskupljenje obranog mlijeka u prahu.
Cijene mesa gotovo su stagnirale na mjesečnom nivou, dok je cijena šećera u junu u odnosu na maj porasla za 1,2 posto, s obzirom da je suša u Brazilu (najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku) izazvala zabrinutost za urod šećerne trske i za proizvodnju.
FAO je u posebnom izvještaju izmijenio prognozu o proizvodnji žitarica u ovoj godini zbog pogoršanih izgleda za urod pšenice u Evropskoj uniji, te za urod pšenice i žitarica u Ruskoj Federaciji i Ukrajini.
U FAO procjenjuju da će ove godine proizvodnja biti 2,4 posto manja nego u rekordnoj 2017. i da će iznositi 2,586 milijardi tona. To je 24 miliona tona manje u odnosu na procjenu iz juna.
Potrošnja žitarica u sezoni 2018/2019. trebala bi porasti za jedan posto, na 2,641 milijardu tona, smatraju u FAO-u.