FAO indeks cijena hrane porastao u novembru, četvrti mjesec zaredom

FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 134,4 poena u mjesecu, što je njegov najviši nivo od juna 2011. godine i 1,2 procenta više nego tokom oktobra

0
610
FAO navodi da će zalihe žitarica vjerovatno porasti u 2022/23. godini

Barometar cijena prehrambenih proizvoda na međunarodnim tržištima porastao je četvrti mjesec zaredom u novembru, vođen snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, saopćila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 134,4 poena u mjesecu, što je njegov najviši nivo od juna 2011. godine i 1,2 procenta više nego tokom oktobra.
Indeks, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, bio je 27,3 posto viši od svog nivoa u novembru 2020.
Indeks cijena mliječnih proizvoda FAO predvodio je ukupni rast u novembru, povećavši se za 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Snažna globalna uvozna potražnja je opstala za puterom i mlijekom u prahu jer su kupci pokušavali osigurati snabdijevanje na licu mjesta u iščekivanju zaoštravanja tržišta.
FAO indeks cijena žitarica porastao je za 3,1 posto u novembru u odnosu na prethodni mjesec i bio je 23,2 posto viši u odnosu na nivo prije godinu dana.
Izvozne cijene kukuruza su blago porasle, a međunarodne cijene riže ostale su uglavnom stabilne, dok su cijene pšenice dostigle najviši nivo od maja 2011. Povećanje je odražavalo snažnu potražnju usred oskudnih zaliha, posebno pšenice višeg kvaliteta, dok su cijene također bile podržane zabrinutošću zbog prijevremenih kiša u Australija i neizvjesnost u pogledu potencijalnih promjena izvoznih mjera u Ruskoj Federaciji.
FAO indeks cijena šećera bio je 1,4 posto viši u novembru nego u oktobru i skoro 40 posto iznad nivoa u novembru 2020. Povećanje je prvenstveno uzrokovano višim cijenama etanola, iako su velike pošiljke iz Indije i pozitivni izgledi za izvoz šećera iz Tajlanda ublažile
pritisak naviše na kotacije.
Indeks cijena biljnog ulja FAO pao je za 0,3 posto u odnosu na rekordno visok nivo postignut u oktobru, odražavajući niže vrijednosti sojinog i repičinog ulja, kao i niže cijene sirove nafte.
Međunarodne cijene palminog ulja ostale su stabilne.
FAO indeks cijena mesa pao je za 0,9 posto, što je njegov četvrti uzastopni mjesečni pad.
Pod utjecajem smanjene kupovine svinjskog mesa od Kine, došlo je do nižih međunarodnih kotacija, dok su cijene ovaca također naglo pale zbog povećanih izvoznih zaliha iz Australije. Cijene goveđeg i živinskog mesa bile su uglavnom stabilne.

Rekordna proizvodnja žitarica

FAO-ov novi izvještaj o ponudi i potražnji žitarica, koji je također objavljen danas, predviđa svjetsku proizvodnju žitarica na 2 791 milion tona u 2021. godini, što je novi rekord i 0,7 posto više nego prethodne godine.
U odnosu na 2020. godinu, očekuje se da će se proizvodnja krupnih žitarica u svijetu i riže povećati za 1,4 posto, odnosno 0,9 posto, dok će proizvodnja pšenice opasti za 1,0 posto.
FAO predviđa da će se globalna trgovina žitaricama u 2021/22. godini povećati za 0,7 posto na 480 miliona tona, uz očekivano povećanje svjetske trgovine pšenicom od 2,2 posto više nego nadoknaditi vjerovatno smanjenje trgovine krupnim žitaricama.