FAO indeks cijena hrane u decembru porastao 2,5 posto

0
1146
FAO navodi da će zalihe žitarica vjerovatno porasti u 2022/23. godini

Svjetske cijene hrane porasle su treći mjesec zaredom u decembru, nakon što je snažan rast cijena biljnog ulja podigao FAO indeks cijena hrane na najviši nivo u pet godina.
FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 181,7 bodova tokom mjeseca, što je rast od 2,5 posto u odnosu na novembar i najviši nivo od decembra 2014. godine, saopćeno je iz Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
Za 2019. u cjelini, indeks – koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se često trguje – prosječno je iznosio 171,5 bodova, nešto više od 1,8 posto nego u 2018. godini, ali ipak 25 posto ispod rekorda u 2011. godini.
FAO indeks cijena biljnog ulja porastao je za 9,4 posto u odnosu na novembar, u porastu već šesti mjesec zaredom. Posljednji rast još jednom je potaknut cijenama palminog ulja, koje su podstakle obje solidne potražnje, posebno iz sektora biodizela, i zabrinutosti zbog zaoštravanja zaliha. Uprkos decembarskom porastu – koji se također odnosio na soju, suncokretovo i uljanu repicu – podindeks biljnog ulja tokom 2019. godine dostigao je najniži godišnji prosjek od 2007. godine.
FAO indeks cijena šećera porastao je 4,8 posto u odnosu na novembar, dijelom potaknut porastom cijena sirove nafte, što je ohrabrilo brazilske mlinice šećera da koriste više zaliha šećerne trske za proizvodnju etanola, što dovodi do smanjenja dostupnosti šećera na globalnom tržištu.
Indeks cijena mliječnih proizvoda FAO tokom mjeseca je porastao za 3,3 posto, predvođen cijenama sira, koje su porasle za gotovo 8 posto uslijed čvršćih dostupnosti izvoza iz Evropske unije i Oceanije.
FAO indeks cijena žitarica porastao je 1,4 posto, vođen uglavnom cijenama pšenice uslijed ubrzavanja uvozne potražnje iz Kine i logističkim problemima u Francuskoj zbog stalnih protesta u zemlji. Međutim, cijene kukuruza i riže ostale su uglavnom stabilne.
FAO indeks cijena mesa u decembru je prosječno iznosio 191,6 bodova, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na njegovu revidiranu vrijednost od novembra.