FAO: Svjetske cijene hrane porasle u aprilu, prvi put u godini

FAO indeks cijena hrane raste, usred viših međunarodnih kotacija šećera, mesa i pirinča, dok cijene pšenice, kukuruza, mliječnih proizvoda i biljnih ulja padaju

0
225
Međunarodne kotacije pirinča, pšenice, palminog ulja i svinjskog mesa padaju

Referentni indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda porastao je u aprilu prvi put u godinu dana, usred povećanja svjetskih kotacija šećera, mesa i pirinča, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda kojima se uobičajeno trguje, iznosio je u prosjeku 127,2 boda u aprilu 2023., što je 0,6 posto više u odnosu na mart. Na tom nivou, indeks je bio 19,7 posto ispod nivoa iz aprila 2022. godine, ali i dalje 5,2 posto viši nego u aprilu 2021. godine.
FAO indeks cijena šećera porastao je za 17,6% od marta, dostigavši najviši nivo od oktobra 2011. godine, zbog smanjenih očekivanja i rezultata proizvodnje u Indiji, Kini, Tajlandu i Evropskoj uniji uzrokovanih sušnim vremenskim uslovima, kao i zbog sporog početka proizvodnje šećera.
FAO indeks cijena mesa porastao je za 1,3%, prvenstveno zbog viših kotacija svinjskog mesa, praćenih cijenama peradi, koje su porasle usred azijske potražnje za uvozom i ograničenja proizvodnje podstaknute problemima zdravlja životinja. Međunarodne cijene goveđeg mesa također su porasle zbog smanjenja zaliha stoke za klanje, posebno u SAD.
U međuvremenu, indeksi cijena ostalih glavnih kategorija prehrambenih proizvoda, sa izuzetkom riže, nastavili su opadajući trend.
FAO indeks cijena žitarica pao je za 1,7% u odnosu na mart i bio je u prosjeku 19,8% ispod vrijednosti iz aprila 2022. Međunarodne cijene pšenice pale su za 2,3%, uglavnom zbog velikih izvoznih raspoloživosti u Australiji i Ruskoj Federaciji. Svjetske cijene kukuruza pale su za 3,2% jer su zalihe u Južnoj Americi sezonski porasle uz tekuće žetve. S druge strane, u pozadini smanjene žetve uzrokovane višim ulaznim troškovima i nepovoljnim vremenskim prilikama, posebno izvan Azije, prodaja azijskim kupcima zadržala je rast međunarodnih cijena riže.
Indeks cijena biljnog ulja FAO pao je za 1,3%, bilježivši peti uzastopni mjesečni pad. Svjetske cijene palminog ulja bile su stabilne, dok su kotacije sojinog, repičinog i suncokretovog ulja opadale u skladu sa sezonskim pritiskom žetve potencijalno rekordnog roda soje u Brazilu.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 1,7%, pod utjecajem stalno slabe globalne potražnje za uvozom mlijeka u prahu i veće dostupnosti izvoza sireva u zapadnoj Evropi.

Ažurirane prognoze proizvodnje i trgovine

U novom saopćenju o ponudi i potražnji žitarica, koji je također objavljen danas, FAO je prilagodio svoje prognoze svjetske proizvodnje pšenice za 2023. Globalni prinos sada je vezan na 785 miliona tona, drugi najveći zabilježeni, ali manji u odnosu na prošlu sezonu uglavnom zbog pada u Australiji i Ruske Federacije iz njihovih rekordnih rezultata iz 2022.
Očekuje se da će proizvodnja kukuruza u Brazilu dostići rekordno visok nivo, dok se očekuje da će proizvodnja u Argentini pasti ispod prosječnih nivoa zbog dugotrajnih sušnih uslova i toplotnih talasa. Povoljni vremenski uslovi povećali su očekivanja prinosa u Južnoj Africi, koja očekuje drugu najveću žetvu u istoriji.
FAO je podigao svoju raniju projekciju svjetske trgovine žitaricama u 2022/23. godini na 472 miliona tona, sada oko 2,2% ispod rekordnog nivoa u prethodnoj sezoni. Predviđa se da će globalna trgovina pšenicom porasti za 2,3%, dok će globalna trgovina krupnim žitaricama vjerovatno rasti za 5,5%. Predviđa se da će se međunarodna trgovina rižom u 2023. godini smanjiti za 4,4% iz godine u godinu.