FAO: Svjetske cijene hrane porasle i u oktobru, peti mjesec zaredom

FAO smanjuje prognozu za svjetsku proizvodnju žitarica, ali očekuje se da će ovogodišnja proizvodnja dostići najviši nivo

0
849
FAO navodi da će zalihe žitarica vjerovatno porasti u 2022/23. godini

Svjetske cijene hrane nastavile su rasti peti mjesec zaredom u oktobru, predvođene žitaricama, šećerom, mliječnim i biljnim uljima, navodi se u novom izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
FAO indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene prehrambenih proizvoda sa kojima se najviše trguje, u prosjeku je iznosio 100,9 poena u oktobru 2020. godine, što je 3,1% više u odnosu na septembar i 6% iznad njegove vrijednosti u oktobru 2019. godine.
FAO indeks cijena žitarica popeo se za 7,2% u odnosu na prethodni mjesec i 16,5% iznad svoje vrijednosti u oktobru 2019. Na to su uglavnom uticale cijene pšenice zbog smanjenja izvoznih mogućnosti, loših uslova rasta u Argentini i nastavka suhog vremena koje je utjecalo na sjetvu ozime pšenice u Evropi, Sjeverne Amerike i području Crnog mora.
FAO indeks cijena biljnog ulja zabilježio je rast od 1,8% tokom mjeseca, postigavši ​​devetomjesečni maksimum zbog cijena palme i sojinog ulja. Suprotno tome, cijene uljane repice umjereno su padale usljed povećane nesigurnosti u pogledu potražnje u Evropskoj uniji nakon nedavnog pogoršanja situacije s Covid-19 u cijeloj regiji.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 2,2% u odnosu na septembar, a najviše je poskupio sir, a slijede obrano mlijeko u prahu, punomasno mlijeko u prahu i maslac. Povećanje cijena u oktobru odražavalo je pooštravanje tržišta za kratkoročne isporuke, potkrepljeno snažnom uvoznom potražnjom sa azijskih i bliskoistočnih tržišta.
FAO indeks cijena šećera povećao se za 7,6% od septembra, na šo su u velikoj mjeri utjecali izgledi za nižu proizvodnju šećera u Brazilu i Indiji – dvije najveće države proizvođača šećera na svijetu.
FAO indeks cijena mesa pao je za 0,5% u odnosu na septembar, što je deveti mjesečni pad od januara, podstaknut padom cijena svinjskog mesa, što je dijelom odražavalo kontinuirani uticaj uvoznih ograničenja koja je Kina nametnula na Njemačku. Cijene mesa goveda i živine također su pale, dok su cijene ovčjeg mesa rasle zbog stabilne interne potražnje i niskih izvoznih zaliha.
U svom novom izvještaju, FAO očekuje da će se svjetska trgovina žitaricama u 2020/21. godini povećati za 3% sa nivoa 2019/20. na 451 miliona tona, uz predviđena proširenja za sve glavne žitarice, predvođena porastom globalne trgovine grubim žitaricama od 4,7 posto.