FAO: Svjetske cijene hrane u aprilu pale 0,8% u odnosu na najviši nivo iz marta

Cijene biljnog ulja i kukuruza blago se smanjuju nakon nedavnog skoka, dok cijene riže, mesa, mliječnih proizvoda i šećera blago rastu, a izgledi za globalnu trgovinu slabi

0
85
FAO indeks cijena hrane popušta u aprilu

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su u aprilu nakon velikog skoka prethodnog mjeseca, vođene skromnim padom cijena biljnih ulja i žitarica, izvijestila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
FAO indeks cijena hrane u prosjeku je iznosio 158,5 bodova u aprilu 2022., što je pad od 0,8 posto u odnosu na najviši nivo postignut u martu.
Indeks, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, ostao je 29,8 posto viši nego u aprilu 2021.
Indeks cijena biljnog ulja FAO pao je u aprilu za 5,7 posto, smanjivši gotovo trećinu povećanja zabilježenog u martu, jer je racioniranje potražnje snizilo cijene palminog, suncokretovog i sojinog ulja.
Neizvjesnost oko dostupnosti izvoza iz Indonezije, vodećeg svjetskog izvoznika palminog ulja, uticala je na daljnji pad svjetskih cijena.
FAO indeks cijena žitarica pao je za 0,7 poena u aprilu, potaknut padom svjetskih cijena kukuruza od 3,0 posto.
Međunarodne cijene pšenice, pod snažnim utjecajem kontinuirane blokade luka u Ukrajini i zabrinutosti oko uslova usjeva u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ublažene većim isporukama iz Indije i izvozom iz Ruske Federacije većim od očekivanog, porasle su za 0,2 posto.
Cijene riže porasle su za 2,3 posto u odnosu na martovske nivoe, podstaknute snažnom potražnjom iz Kine i Bliskog istoka.
U međuvremenu, FAO indeks cijena šećera porastao je za 3,3 posto, potaknut višim cijenama etanola i zabrinutosti zbog sporog početka žetve 2022. u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera.
FAO indeks cijena mesa porastao je za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, postavljajući novi rekord, jer su cijene peradi, krupnog i goveđeg mesa porasle. Na cijene mesa peradi uticali su prekidi u izvozu iz Ukrajine i rastuće epidemije ptičijeg gripa na sjevernoj hemisferi. Nasuprot tome, cijene ovčijeg mesa bile su u prosjeku neznatno niže.
FAO indeks cijena mliječnih proizvoda je također porastao, za 0,9 posto, zbog stalne globalne nedovoljne ponude jer je proizvodnja mlijeka u zapadnoj Evropi i Okeaniji nastavila da prati svoje sezonske nivoe.
Svjetske cijene putera su najviše porasle, pod utjecajem porasta potražnje povezane s trenutnom nestašicom suncokretovog ulja i margarina.

Očekuje se da će trgovina žitaricama pasti

FAO je također objavio novi sažetak ponude i potražnje žitarica s ažuriranim prognozama koje ukazuju na vjerojatni pad svjetske trgovine žitaricama od 1,2 posto u marketinškoj godini 2021/22 (juli/juni) u odnosu na prethodnu godinu.
Pad je povezan sa kukuruzom i drugim krupnim žitaricama, dok se predviđa rast obima trgovine pirinčem za 3,8 odsto, a pšenicom za 1,0 odsto.
S obzirom da su skoro svi usjevi požnjeveni za ciklus 2020/21, FAO određuje svjetsku proizvodnju žitarica na 2 799 miliona tona, što je povećanje od 0,8 posto u odnosu na rezultat 2019/20.
Predviđeno je da će se svjetska upotreba žitarica za period 2021/22. povećati za 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu na 2 785 miliona tona.
Nova procjena FAO-a za svjetske zalihe žitarica do kraja sezone 2022. sada iznosi 856 miliona tona, 2,8 posto iznad nivoa na početku, što je uzrokovano povećanjem zaliha kukuruza dijelom zbog obustavljenog izvoza iz Ukrajine.
FAO i dalje predviđa rast globalne proizvodnje pšenice u 2022. godini, na 782 miliona tona. Ta prognoza uključuje očekivani pad žetve u Ukrajini od 20 posto, kao i pad proizvodnje uzrokovan sušom u Maroku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here