FAO, WHO i WTO upozoravaju na rizik od ‘nestašica hrane’

0
1123
Tedros Adhanom Ghebreyesus, QU Dongyu i Roberto Azevedo, čelni ljudi WHO, FAO i WTO (Foto: FAO)

Postoji rizik od nestašice hrane u svijetu zbog utjecaja koronavirusa na svjetsku trgovinu i opskrbne lance. Stoga, mjere koje poduzimaju zemlje u svijetu kao odgovor na Covid-19 ne smije stvoriti neopravdanu nestašicu osnovnih predmeta te pogoršati glad”, upozoreno je iz Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Svjetske trgovinska organizacija (WTO).
“Nesigurnost oko dostupnosti hrane može potaknuti val ograničenja izvoza, što može stvoriti nestašice na svjetskom tržištu”, istakli su u zajedničkoj izjavi Kinez Qu Dongyu, čelnik FAO, Etiopljanin Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni sekretar WHO-a i Brazilac Roberto Azevedo, direktor WTO-a.
Oni ističu važnost održavanja trgovinske razmjene kako bi se izbjegle nestašice hrane.
“U nastojanju da zaštite zdravlje i dobrobit svojih građana, zemlje bi trebale osigurati da sve mjere povezane s trgovinom ne narušavaju lanac opskrbe hranom. Takvi poremećaji, uključujući ometanje kretanja radnika poljoprivredne i prehrambene industrije i produžavanje graničnih kašnjenja za kontejnere s hranom, rezultiraju kvarenjem pokvarljivih proizvoda i povećanjem otpada hrane. Ograničenja trgovine hranom takođe mogu biti povezana sa neopravdanom zabrinutošću za sigurnost hrane. Ako bi se takav scenarij ostvario, to bi poremetilo lanac opskrbe hranom, s posebno izraženim posljedicama za najugroženije stanovništvo”, navode u izjavi čelnici FAO, WHO i WTO-a.
Oni poručuju da je međunarodna saradnja ključna u ovim vremenima kako bi smanjili neizvjesnost u svijetu i pomgli u obuzdavanju ‘panične kupovine’ i gomilanja hrane i drugih nužnih predmeta.
“Moramo osigurati da naš odgovor na pandemiju Covida-19 nehotice ne stvori neopravdane nestašice ključnih proizvoda i proširi glad i neuhranjenost. Stoga donositelji politika diljem svijeta moraju biti oprezni da ne ponove greške napravljene tokom prehrambene krize 2007. i 2008. godine i pretvoriti ovu zdravstvenu krizu u onu prehrambenu, koja se u potpunosti može izbjeći”, zaključili su čelnici FAO, WHO i WTO-a.