FBiH: Olakšana prodaja oduzetog nakita, 7,5 kg nakita čeka kupca

Ukupna vrijednost nakita koji je bio punuđen na prvoj aukciji iznosila je približno 264.120 KM po početnoj cijeni, dok je ta cijena na drugoj aukciji bila snižena za 25 posto

0
653
U postupku direktne prodaje mogla su učestvovati samo fizička lica registrirani zlatari

Prodaja oko 7,5 kilograma nakita od plemenitih metala, koji je oduzet u prekršajnom postupku, zaplijenjen u inspekcijskom nadzoru i ustupljen na upravljanje Poreznoj upravi Federacije BiH (PUFBiH), nije dala željene rezultate kroz dvije javne aukcije organizovane prošle godine jer nije bilo zainteresovanih kupaca.
Federalna vlada je, zbog neuspjelih javnih aukcija, na posljednjoj sjednici u Mostaru dopunila ovu odluku, a novina je da, ukoliko PUFBiH ne proda zaplijenjeni nakit po postupku aukcije, oduzeta roba može biti prodata registriranim osobama – zlatarima po druga dva postupka – direktnom prodajom ili javnim oglašavanjem koji su propisani Zakonom o PUFBiH.
Prema podacima iz Porezne uprave, prva javna aukcija bila je organizovana 5. jula, a druga 20. decembra 2019. godine. Bilo je ponuđeno više od 1.565 komada nakita, prstenova, ogrlica, narukvica, lančića, naušnica, privjesaka i drugih predmeta od plemenitih metala, većinom 14-karatnog žutog i bijelog zlata, te srebra finoće 925. Ukupna vrijednost nakita koji je bio punuđen na prvoj aukciji iznosila je približno 264.120 KM po početnoj cijeni, dok je ta cijena na drugoj aukciji bila snižena za 25 posto.
Finansijska sredstva dobivena od prodaje nakita od plemenitih metala oduzetog u prekršajnom postupku ili zaplijenjenog u inspekcijskom nadzoru, te ustupljenog na upravljanje PUFBiH, shodno Odluci, ide na račun javnih prihoda budžeta FBiH.
Pregled i provjeru da li su stečeni uslovi za prodaju, kao i procjenu vrijednosti i prodaju oduzete robe vrši komisija koju čine predjsednik i dva člana, a imenuje je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva finansija.
Pregled i provjeru da li su stečeni uslovi za prodaju, kao i procjenu vrijednosti i prodaju oduzete robe vrši komisija koju čine predsjednik i dva člana, a imenuje je Vlada FBiH na prijedlog Federalnog ministarstva finansija.
Ova komisija dužna je, također, provjeriti ispunjenost uslova za prodaju, što znači stanje oduzete robe u pogledu vrste i količine, pravosnažnost i konačnost rješenja na osnovu kojeg je oduzeta ili zaplijenjena i postojanje eventualnih odštetnih zahtjeva onih kojima je roba oduzeta.