FBiH preko EBRD-a želi osigurati finansiranje izgradnje autoceste na dionici Mostar sjever – Mostar jug

0
442
Predstavnici Vlade FBiH razgovarali s delegacijom EBRD-a o finansiranju izgradnje dionice kod Mostara

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas su, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, razgovarali s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila šefica Ureda ove banke za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.
Razgovarano je o modalitetima finansiranja izgradnje dionice autoceste na Koridoru 5c Mostar sjever – Mostar jug. Sagovornici su jedinstveni u ocjeni da je riječ o izuzetno značajnom projektu. Stoga bi iznalaženje rješenja za finansiranje njegove izgradnje značilo i zatvaranje finansijske konstrukcije za cjelokupni dio autoceste od Tarčina, preko tunela Prenj do južno od Mostara.
Premijer Novalić je istaknuo da do zatvaranja finansijske konstrukcije treba doći što brže, jer je u svemu najbitniji faktor vremena.
“U situaciji kada ne možemo puno računati na krajnju potrošnju i na velike izvozne rezultate, javne investicije su najbolji i najsigurniji način za ubrizgavanje novca u privredu“, kazao je premijer.
On je zahvalio EBRD-u na ogromnom uloženom angažmanu u našoj zemlji, prije svega kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, ali i na unošenju transparentnosti u djelovanje domaćih vlasti.
Na današnjem sastanku kojem su, posredstvom videolinka, učestvovali i predstavnici Ureda EBRD-a u Londonu, rečeno je da je izgradnja Koridora 5c kroz Bosnu i Hercegovinu visoko na listi prioriteta ove međunarodne finansijske institucije.
U razgovorima, čiji je nastavak dogovoren za narednu sedmicu, učestvovao je i direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.