Fijuljanin: SBF je prilika mladima da svoje ideje predstave investitorima

0
1016
Seid Fijuljanin, direktor Fondacije Hastor

Sarajevo Business Forum (SBF), vodeća investicijska konferencija u jugoistočnoj Evropi, 25. aprila dodijelit će prestižna priznanja ‘Sarajevo Business Bridge Awards’ kompanijama i pojedincima, koji su svojim radom, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva i investicijske klime u regiji.
Među prošlogodišnjim dobitnicima, u kategoriji Social Impact Award (Nagrada za društveni utjecaj), je Fondacija Hastor, koja od osnivanja 2006. godine djeluje na podsticanju pozitivnih promjena u bh. društvu pružanjem podrške mladim ljudima u procesu sticanja znanja i obrazovanja, kako bi, kao budući lideri mogli biti nosioci napretka. Trenutno obezbjeđuje stipendije za ukupno 1860 stipendista, a neki od njih punih 12 godina uživaju taj status, što znači da su uz pomoć Fondacije od osnovne škole stigli do magistarskih, pa čak i doktorskih studija.
“Naša podrška nije karakterstična samo po novcu koji izdvajamo, već i po svekolikoj podršci prema svim našim stipendistima, kako bi uz nas poboljšali i svoj uspjeh u školi ili fakultetu te postali uspješne individue, uvijek spremne da i same pomogu drugima”, kaže direktor Fondacije Hastor, Seid Fijuljanin.
Kao neodvojivi dio ASA Prevent grupacije, Fondacija Hastor, SBF prati još njegovog prvog izdanja, a učešće su planirali su i na ovogodišnjoj konferenciji.
Prošlogodišnjem SBF-u prisustvovalo je više od 1.700 osoba iz 30 zemalja svijeta. Investitorima je predstavljeno je 190 projekata a održano je 317 direktnih susreta poslovnih ljudi, što je za 23% više nego u 2016.
Ove godine organizator, BBI banka u saradnji sa sa Islamskom razvojnom bankom (IDB), najavljuje rekordan broj učesnika. Na konferenciji bit će predstavljeni projekti i biznis prilike u području IT-a, digitalne ekonomije, turizma, edukacije sporta, kulture, poljoprivrede, energije, finansija, infrastrukture, građevine, uslužnih djelatnosti i drugih industrija. Svakako, prilika je to i za mlade ljude, vlasnike startupa, da uspostave potencijalno značajne poslovne konekcije.
“U godinama koje su iza nas smo se uvjerili da kapital za ulaganje postoji, a ono što fali jesu ideje u koje bi se uložilo. U tome se može kriti potencijal za sve mlade ljude, pa tako i za naše bivše i trenutne stipendiste, koji su zahvaljujući prošlogodišnjoj vidljivosti svakako za jedan stepen hrabriji da se i sami prijave i sudjeljuju te na taj način predstave potencijalnim investitorima”, kaže Fijuljanin.
Prijave za učešće na 9. SBF, kao i za ‘Sarajevo Business Bridge Awards’ otvorene su putem web stranice: http://sarajevobusinessforum.com/, gdje se nalaze i instrukcije za prijavu poslovnih ideja i projekata koji će biti prezentovani potencijalnim investitorima iz BiH, regiona i širom svijeta.