Financial Times: Schneider Electric u Top 50 kompanija u promicanju raznolikosti

0
399
Financial Times objavio listu kompanija lidera u promicanju različitosti

Schneider Electric, globalni predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, uvršten je u godišnju listu poslovne novine Financial Times – Lideri u promicanju raznolikosti 2021. godine (Financial Times Diversity Leaders 2021).
U odnosu na prošlu godinu, rang je poboljšan: Schneider Electric sad zauzima 27. mjesto u ukupnom poretku i drugo mjesto u svojoj industriji – na listi na kojoj se nalazi 850 kompanija iz cijele Evrope.
Financial Timesov popis kompanija koje prednjače u promicanju različitosti ima za cilj procijeniti kako kompanije provode pravila o rodnoj ravnopravnosti, zapošljavanju osoba s invaliditetom, koliko su otvorene prema svim oblicima seksualne orijentacije, te koliko kompanije uzimaju u obzir etničke i druge različitosti zajednica u kojima rade, i društva u cjelini.
Lista je rezultat nezavisnog istraživanja provedenog anketiranjem više od sto hiljada zaposlenika kompanija s više od 250 zaposlenih u 16 zemalja Evrope. Pored toga, u obzir je uzeto i mišljenje stručnjaka za ljudske resurse i specijalista za zapošljavanje, kako bi se dobila finija analiza dobivenih rezultata.
Sudionici istraživanja upitani su što misle o tome, do koje mjere njihovi poslodavci promoviraju različitost i uključivost na radnom mjestu, putem niza izjava koje su opisivale teme kao što su dob, rod, etnička pripadnost, posebne potrebe i seksualno usmjerenje (LGBT+). Sudionici istraživanja dobili su priliku da procijene i druge poznate poslodavce iz svoje industrije, kad su u pitanju promovisanje različitosti i uključivosti. Ukupno 850 kompanija je analizirano kako bi se dobila lista predvodnika u raznolikosti 2021.

Schneider Electric promovira sve oblike različitosti na radnom mjestu

“Ponosni smo što se nalazimo na popisu Predvodnika u raznolikosti Financial Timesa. Kao jedan od vodećih poslodavaca, u Schneider Electricu ozbiljno shvaćamo svoju odgovornost u ostvarivanju jednakih šansi za sve, bilo gdje. Stalno radimo na stvaranju uključivog okruženhja za sve naše zaposlenike“, rekla je Charise Le, globalna direktorica Odjela za ljudske resurse u Schneider Electricu.
Uz ponovno uvrštavanje na listu Predvodnika u raznolikosti Financial Timesa za 2021., Schneider Electric je dobio još nekoliko prestižnih priznanja za svoje napore u gradnji kulture uključivosti i za promovisanje različitosti. Nedavno je Schneider Electric dobio certifikat organizacije WorkHuman (WorkHuman Certified Company), koja prepoznaje kompanije koje predvode u stvaranju humanijih uvjeta na radnom mjestu. Pored toga se kompanija pridružila i Savezu za promicanje primjene ključnih pokazatelja uspješnosti u rodnoj ravnopravnosti i ostvarivanju različitosti – Gender & Diversity KPI Alliance.
Naposljetku, već treću godinu zaredom Schneider Electric je uključen i u Bloombergov indeks rodne ravnopravnosti (2020 Bloomberg Gender-Equality Index), svojevrsni barometar uspješnosti u postizanju rodne ravnopravnosti u svim industrijskim sektorima u svijetu.