FIPA: Izbor najznačajnijeg stranog investitora u BiH 18. decembra

0
1022
Gordan Milinić direktor FIPA: Priznanje za ulaganja u 2019. dobit će 11 firmi

Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) će organizirati manifestaciju pod nazivom ‘Izbor najznačajnijeg stranog investitora u BiH u 2018. godini’ 18. decembra 2018. godine u Sarajevu.
Ove godine nagrade će biti dodjeljene za 12 kompanija koje su dale značajan doprinosu ekonomskom rastu Bosne i Hercegovine u prošloj godini.
FIPA organizira ovu manifestaciju više od 10 godina s ciljem da se na ovaj način oda priznanje stranim kompanijama, te im se zahvali na njihovom doprinosu u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju bh. građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.
BiH u posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija, a u 2017. registrirano je 777 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016 godinu.
Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018, pa je za prvih šest mjeseci zabilježeno 452 miliona KM stranih ulaganja.
Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na dovođenju novih investitora, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore, navode iz FIPA-e.