Firme štrajkom iskazale protest Vladi FBiH zbog poskupljenja struje

UPFBiH organiziralo štrajk upozorenja: Vlada FBiH može spriječiti enormna povećanja cijene električne energije za privredu

0
596
Zbog poskupljenja struje u Željezari Ilijaš ugroženo je 150 radnih mjesta, rekao je Šehić

Desetine hiljada radnika u stotinama privrednih društava širom Federacije BiH danas su obustavili rad na pola sata, u okviru štrajka upozorenja kojeg je organiziralo Udruženje poslodavaca FBiH.
Štrajk je organiziran povodom ugovora o snabdijevanju električnom energijom koje su privredna društva dobila od elektroprivreda u FBiH, a u kojima se cijena električne energije za privredu povećava od 150, a za neke kompanije i do 350 posto.
“Štrajk upozorenja kojeg smo danas organizirali je opomena i apel Vladi FBiH da hitno poduzme mjere i donese odluku kojom se povećanje cijena električne energije za privredu ograničava na maksimalno 20 posto. Takvu odluku može donijeti samo Vlada FBiH. Mi smo već pozvali naše članice da ne potpisuju ugovore o nabavci električne energije koje su dobili od elektroprivreda, tako da se lako može desiti da elektroprivrede dočekaju novu godinu bez potpisanih ugovora“, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH.
Kompanija ArcelorMittal Zenica je u dobila ponudu od Elektroprivrede BH za cijenu električne energije u 2022. godini, u kojoj se traži povećanje od 125 posto u odnosu na trenutnu cijenu.
“Podsjećamo da je kompanija ArcelorMittal Zenica najveći potrošač električne energije u BiH sa potrošnjom od 520.000 MV na godišnjem nivou, stoga bi ovo povećanje proizvelo dodatnih 70 miliona KM troška u poslovanju kompanije. Sa takvim opterećenjem, poslovanje ove kompanija jednostavno ne bi bilo održivo“, kazao je Nikhil Mehta, direktor ArcelorMittala.
Osim najavljenog poskupljenja električne energije, ArcelorMittal se već suočava sa rastom cijene koksnog uglja, koji predstavlja 50 posto troškova kompanije, a čija je cijena od početka godine porasla četiri puta, dok su cijene zemnog plina u znatnom porastu.
“Sa ovakvim troškovima, kompanija ne može ni približno podmiriti svoje obaveze. To bi dovelo do zaustavljanja rada fabrike na duži vremenski period, što bi imalo dugoročne posljedice za 2.300 radnih mjesta u ArcelorMittal Zenica kao i najmanje 10.000 radnih mjesta u drugim firmama koje svoje poslovanje u velikoj mjeri zasnivaju na saradnji sa ArcelorMittal Zenica“, kazao je Mehta.
Također je podsjetio da je ArcelorMittal Zenica snabdijevač toplinskom energijom namijenjenom za grijanje grada, a zaustavljanje postrojenja fabrike značilo bi i prestanak grijanja u gradu. U slučaju da ArcelorMittal Zenica nastavi sa radom, enormno povećanje cijene električne energije neminovno bi dovelo do povećanja cijene grijanja za građane Zenice.
Direktor Pobjede Tešanj Elvedin Ćosatović kazao je novinarima da su protesti posljednji signal odgovornim licima da razumiju trenutnu situaciju u kojoj se nalaze kompanije, koje državi donose benefite i dobit.
“Što se tiče našeg preduzeća, nas 327, trenutno koristi određenu količinu struje koja čini više od pet posto našeg ukupnog troška. Jedan dio našeg preduzeća čini Livnica Turbe koja zapošljava 80 ljudi. Njihov dio troška struje je više 15 posto. Ukoliko dođe do poskupljenja to automatski znači zatvaranje tih radnih mjesta“, upozorio je Ćosatović.

Štrajk upozorenja zbog najave poskupljenja struje iskazali su i radnici Tvornice GS TMT Travnik

Denis Bešić, rukovodilac istraživanja u Tvornici GS TMT Travnik kaže da su u umjesto najavljivanog seta mjera za zaštitu privrede od strane Vlade FBiH, prije nekoliko dana dobili obavijest o povećanju cijene električne energije za njihovu kompaniju od 210 posto.
“Za nas je to nepodnošljivo, mi ne možemo poslovati pod tim uslovima. Za GS TMT to na godišnjem nivou znači dodatnih milion KM troškova. Prema odluci naše Uprave taj ugovor nećemo potpisati, a ukoliko se ne postigne dogovor sa Vladom FBiH, to bi u konačnici značilo prekid proizvodnje, čime će biti dovedena u pitanje egzistencija naših 400 radnika i članova njihovih porodica“, kazao je Bešić.
Direktor Željezare Ilijaš Zlatan Šehić, kazao je da je enormno povećanje cijena struje za privredu još jedan primjer iracionalnog ponašanja predstavnika vlasti i vladajućih struktura, selektivno biraju evropski standardi koji mi pratimo, a drugi se preskaču.
“Željezara, kao i druge firme Prevent Grupacije itekako će osjetiti negativne posljedice povećanja cijena električne energije. Zbog poskupljenja struje u Željezari Ilijaš ugroženo je 150 radnih mjesta”, rekao je Šehić.