FMPVŠ: Poziv kantonima da ubrzaju obradu zahtjeva za isplatu poticaja poljoprivrednicima

0
431
Poljoprivrednicima je osim poticajnih sredstava bitna i redovnost isplata u vrijeme proljetne sjetve

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu u iznosu od 106 miliona KM sa mjerama podrške koje trebaju doprinijeti održivosti i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, a koji je Vlada FBiH usvojila protekle sedmice, stupio je na snagu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu omogućava da, nakon što kantoni dostave obrađene zahtjeve, budu isplaćena sredstva podrške poljoprivrednim proizvođačima.
“Federalno ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija osiguralo sredstva za isplate novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Zbog toga smo uputili poziv svim kantonalnim ministarstvima nadležnim za poslove poljoprivrede da ubrzaju proces obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, kako bi se nakon dostavljenih obrađenih zahtjeva stvorili preduslovi za isplate novčanih podrški. Poljoprivrednicima je danas, pored visine poticajnih sredstava bitna i redovnost isplata kada im je to najpotrebnije, tj. u vrijeme proljetne sjetve”, istakli su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.