Forbes objavio listu Global 2000: U vrhu američke i kineske kompanije

0
755
Forbes objavio Global 2000, listu najvećih svjetskih kompanija

Forbes od 2003. godine analizira rad najvećih svjetskih kompanija, mjeri njihov učinak na osnovu četiri kriterijuma: vrijednost imovine, vrijednost na tržištu, prodaja i ostvareni profit te ih kotira na svojoj listi Global 2000.
Prošle godine na listi su se mogli videti obrisi toga kakav će pandemija imati uticaj na poslovanje najuspješnijih svetskih kompanija, a na ovogodišnjoj listi vidimo rezultate dvanaestomjesečnog tumbanja na tržištu, piše Forbes.
Rezultati generalno nisu loši. Kako su centralne banke dozvolile negativne kamatne stope, investitori su utvrdili da alternative kapitalnom ulaganju nema. Globalno tržište akcija je poraslo za oko 48 posto prošle godine, i iako su profiti i prodaja opali u prošloj godini, vrijednost imovine i tržišna vrijednost kompanija na listi Global 2000 se povećao, prenosi Blic.
Najmanja vrijednost potrebna da bi se kompanija našla na Forbesovoj listi je ove godine iznosila 8,26 milijardi dolara, što je za oko 3 milijarde više nego prošle godine.
Među prvih 10 mjesta na listi najvećih kompanija na svijetu nalazi se pet američkih, četiri kineske i jedna kompanija iz Saudijske Arabije.
Top 10 kompanija je sljedeći:
1. ICBC (Industrijska i Komercijalna Banka Kine)
2. JPMorgan Chase
3. Berkshire Hathaway
4. China Construction Bank (Građevinska banka Kine)
5. Saudi Aramco (Naftna kompanija Saudijske Arabije)
6. Apple
7. Bank of America (Banka Amerike)
8. Ping An Insurance Group (Ping An osiguravajuća Grupa)
9. Agricultural Bank of China (Poljoprivredna Banka Kine)
10. Amazon.

Forbesovu listu najvećih svjetskih kompanija Global 2000 možete vidjeti ovdje