Ford želi patentirati dodatnu bateriju postavljenu na krov vozila

0
193
Krovna kutija pomoću koje bi se mogao puniti električni automobil

Američki patentni ured još krajem 2021. godine zaprimio je prijavu patenta osmišljenog u Fordu. Njihovi stručnjaci dosjetili su se kako bi na krovne nosače vozila, umjesto kutije za dodatnu prtljagu, mogli postaviti -rezervnu bateriju za dopunjavanje električnih automobila. Baterija bi, kažu, bila namijenjena povremenom korištenju, postavljena baš poput popularnih Thule krovnih kutija, a s glavnom baterijom vozila spajala bi se kablom, poput običnog punjača.
Ovaj ‘powerbank’ služio bi kao rezervni rezervoar energije za duža putovanja električnim automobilima, a izvana – barem prema skicama iz patentne prijave – ne odudara izgledom od standardnih krovnih kutija. Iznutra bi dodatna baterija bila sastavljena od više baterijskih modula, a na bočnim bi stranama imala otvore za hlađenje, kroz koje bi tokom vožnje mogao strujati zrak i tako hladiti baterijski sklop. Otvori bi se mogli i automatski zatvoriti prema potrebi te zaštititi baterije od ekstremne hladnoće, kiše ili prašine.
Baterija na krovnom nosaču punila bi se kao i ona ugrađena u automobil, na punionicama električnih vozila ili na kućnoj utičnici. Ideja je da je korisnik postavi na svoje vozilo prije kretanja na duži put. O utrošku energije zbog prijevoza dodatnog tereta te povećanom aerodinamičkom otporu zbog ove kutije, u patentu ne govore, piše Autonet.hr. Isto tako ne spominju koliko bi teška bila dodatna krovna baterija i kako bi je obični korisnik mogao podići na krov.