Formulacija budućih perspektiva u obrazovnim sistemima u BiH

0
371
U zgradi UN-a u Sarajevu održane konsltacije o transformaciji obrazovanja u BiH

U zgradi Ujedinjenih naroda u Sarajevu danas je održan sastanak o transformaciji obrazovanja na kojem su sudjelovali ministri nadležni za obrazovanje na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.
Ovim događajem ujedno je zvanično započeo proces konsultacija o transformaciji obrazovanja u BiH, koji će trajati tokom juna, a okupit će relevantne aktere iz sektora obrazovanja (akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, omladinske organizacije, te udruge roditelja, uključujući roditelje djece sa poteškoćama u razvoju). Konsultacijskim procesom koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH, uz tehničku pomoć UNESCO-a i UNICEF-a u BiH.
Cilj održavanja konsultacija je formulacija glavnih prioriteta i budućih perspektiva u obrazovnim sistemima u BiH, a koji će biti predstavljeni u septembru na globalanom samitu o transformaciji obrazovanja, koji organizira glavni sekretar UN-a u New Yorku.
Na globalnom nivou sve je izraženija potreba za transformacijom obrazovanja nakon prekida u obrazovanju prouzročenih virusom Covid-19, čime su nejednakosti u obrazovanju dodatno pogoršane.
Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, dr. Ingrid Macdonald, pri otvaranju sastanka, naglasila je da je pandemija Covid-19 globalno prekinula obrazovanje, duboko utječući na djecu, roditelje i nastavnike u Bosni i Hercegovini.
“Ipak, pandemija predstavlja jedinstvenu priliku za izgradnju boljih, inkluzivnijih i održivijih obrazovnih sistema u BiH. Predstojeći Samit o transformaciji obrazovanja okupit će svjetske lidere u New Yorku kako bi se mobilizirale aktivnosti, ambicije, solidarnost i rješenja potrebna za transformaciju obrazovnih sistema. Ovo neophodno oživljavanje obrazovanja ključno je u ostvarivanju opredjeljenja u dostizanju Ciljeva održivog razvoja u okviru Agende održivog razvoja do 2030. godine”, kazala je Ingrid Macdonald.
“Potrebno nam je obrazovanje koje je spremno na promjene mijenjajući ujedno i percepciju samog obrazovanja”, rekla je u svom obraćanju Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslove BiH.
Konsultacije u BiH poslužit će za preuzimanje obaveza kako bi se iskoristilo ponovno osmišljavanje obrazovanja za pomoć u premašivanju gubitaka u učenju povezanih s pandemijom, te oživljavanje napora za postizanje Cilja održivog razvoja 4 do 2030. godine.