Fortenova grupa objavila svoj prvi Izvještaj o održivosti

0
582
Objavljen izvještaj o održivosti Fortenova Grupe

Fortenova grupa je pripremila i na svojim mrežnim stranicama (https://fortenova.hr/odrzivost/) objavila Izvještaj o održivosti za 2021. Riječ je o prvom takvom Izvještaju Fortenova grupe kojim je kompanija utvrdila okolišne, društvene i upravljačke (Environmental, Social and Governance – ESG) ciljeve održivosti, koji su pripremljeni u skladu s GRI standardima – smjernicama za izvještavanje o održivosti koje je osmislila Inicijativa za globalno izvještavanje (GRI).
U Izvještaju se može pronaći cijeli niz podataka vezanih uz navedene teme i to iz 45 kompanija Grupe koje imaju značajne operativne aktivnosti i aktivno zapošljavaju. Ujedno, u Izvještaj za 2021. su uključene i odabrane inicijative koje su pokrenute početkom 2022., kako bi prikazale aktuelno stanje najrelevantnijih tema za Grupu.
Takođe, budući da neke od svakodnevnih aktivnosti operativnih kompanija obuhvaćenih Izvještajem uključuju i aktivnosti specificirane u prva dva cilja Taksonomije EU-a – ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu klimatskim promjenama, Fortenova grupa je, kako bi djelovala u skladu s regulatornim obavezama za 2022., kao prvi korak objavila procjenu prihvatljivosti za 2021.
“Ovaj Izvještaj pokazuje ne samo da pravovremeno prihvatamo odgovornosti koje proizlaze iz Zelenog plana EU-a, već i da smo tokom 2021. položili organizacijske temelje, kao i temelje koji se odnose na aktivnosti potrebne kako bi se održivost integrirala u naš interni sistem upravljanja i postala dijelom dugoročne strategije Grupe“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.
Prema ocjeni stručne komisije Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Izvještaj Fortenova grupe za 2021. je u skladu s osnovnim nivoom izvještavanja prema GRI-ju te u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske u području izvještavanja o održivosti.