Forum Adriatic Outdoor Adventure bit će održan 12. marta u Ljubuškom

0
311
Evropska unija nastavlja s potporom aktivnom turizmu u BiH

U okviru projekta ‘Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine BiH i Crne Gore – Cycling Rural’, finansiranog od strane Evropske unije, 12. marta će u Ljubuškom biti organiziran forum aktivnog turizma pod nazivom ‘Adriatic Outdoor Adventure’.
Forum će okupiti međunarodne stručnjake iz oblasti aktivnog turizma, a zainteresirani će program pratiti putem Zoom aplikacije. Organizator je Ured Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije.
Forum će otvoriti predstavljanje projekta ‘Cycling Rural’, polaznici će imati prigodu upoznati se s najuspješnijim inicijativama pokrenutim kroz projekte EU: Tourism, Adrenaline and Rafting Adventure – T.A.R.A. i Adriatic Canyoning. Predstavit će se i aktualni projekti iz oblasti turizma: EU4Business, Tourism Development Promotion i Via Dinarica.
Projekt ‘Cycling Rural’ je započeo 1.10.2019. a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 eura, od čega je EU osigurala 400.000 eura. Nositelj projekta je Ured Vlade ZHK za evropske integracije, a partneri su gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.
Drugi dio programa na forumu zaokružuje panel s međunarodnim govornicima koji će razgovarati o iskustvima i podijeliti uspješne priče kroz koje su prošli na putu razvoja aktivnog turizma širom Evrope.
Na panelu će sudjelovati Ed Lancaster iz European Cyclist Federation (Belgija); Jack Delf iz agencije Black Mountain Montenegro (Crna Gora); Iva Bencun iz agencije Feral Tours (Hrvatska), moderator panela će biti Nedo Pinezić, turistički savjetnik iz Hrvatske.