Forum TIS prepoznat kao platforma za nastavak regionalne saradnje

Na Međunarodnoj konferenciji o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja prezentirana je ideja o ulozi državne statistike u najdirektnijoj funkciji odlučivanja na makro i mikro nivou

0
1119
Ova regionalna platforma treba da bude mjesto gdje će se stvoriti poslovni ambijent, rekao je Velimir Jukić

Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku (Forum TIS) prepoznat je kao platforma da se nastavi razvoj regionalne saradnje i promocije zajedničkih aktivnosti iz oblasti biznisa, statistike, investicija, istraživanja i razvoja, rečeno je danas u Sarajevu, tokom drugog dana rada Međunarodne konferencije o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja.
“Ova regionalna platforma treba da bude mjesto gdje će se stvoriti poslovni ambijent, mjesto gdje će se razmjenjivati ideje i koja će predstavljati platformu za podršku regionalnih projekata“, istakao je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH.
Sudionici Foruma prepoznali su važnost zajedničkih aktivnosti na razvoju kompatibilnih sistema za integrisanu obradu podataka, a kao primjer dobre prakse prepoznat je aktuelni razvojni projekat IST koji je implementiran u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Albaniji.
“Zadovoljstvo nam je što smo i ovaj put uzeli učešće u jednom ovako važnom regionalnom projektu. Iskreno se nadam da ćemo tradicionalno, i to najmanje jednom godišnje, sastajati se i na taj način okupljati predstavnike iz poslovnog, vladinog i nevladinog sektora, statistike…“, dodao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije.
Zaključeno je da je potrebno udružiti resurse kako bi se razvio kvalitetan sistem za diseminaciju podataka koji trenutno nedostaje svim regionalnim statističkim uredima, ali i drugim državnim tijelima. Za kvalitetan razvoj kvalitetnih administrativnih registara, potrebno je uključiti sva tijela, kao i druga tijela državne uprave.
Ispred Saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja ‘Horizont 2024’ prisutnima se obratio Senad Tafro, predsjednik Upravnog odbora, koji se svima zahvalio na riječima podrške koje je čuo tokom ova dva dana.
“Iskreno me raduje činjenica da su vlasti, ali i poslovni sektor zainteresirani slušati sve nas koji dolazimo iz nevladinog sektora. Svi zajedno smo složni da smo u mogućnosti razviti, odnosno realizirati sjajne ideje. Imamo odličnu podlogu za to, a u prilog tome govore i svi naši zajednički zaključci do kojih smo došli. Nastavljamo sarađivati, razmjenjivati mišljenja i iskustva i siguran sam kako su pred nama još bolji poslovni rezultati“, istakao je Tafro.
Vrijedi istaći da je tokom Međunarodne konferencije prvi put prezentirana ideja o ulozi državne statistike u najdirektnijoj funkciji odlučivanja na makro i mikro nivou.
Na Konferenciji je učestvovao veliki broj investitora, predstavnika privrednih i vanjskotrgovinskih komora, investicijskih fondova, međunarodnih organizacija, kompanija kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija.
Nakon što su jučer održani panel tržište i panel statistika, danas je bilo riječi o investicijama, istraživanju i razvoju, a održana je i prezentacija novih projekata.