Generalna skupština Eurogeographicsa u Sarajevu od 15. do 17. maja

0
684
EuroGeographics okuplja 66 katastarskih i kartografskih agencija iz 44 države

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove saopćila je da će redovna godišnja Generalna skupština EuroGeographicsa biti održana u maju u Sarajevu. Ovo je prilika za okupljanje rukovodilaca i direktora svih evropskih geodetskih uprava, kao i važnih stručnjaka iz oblasti upravljanja prostornim informacijama. Ovogodišnji domaćin skupštine je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.
Organizacija i domaćinstvo Generalne skupštine EuroGeographics-a je dodijeljeno Bosni i Hercegovini na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je dugogodišnja punopravna članica EuroGeographics-a, a tokom uvodne sesije otvaranja Generalne skupštine predviđeno je obraćanje domaćih zvaničnika, međunarodnih stručnjaka, te rukovodstva udruženja.
Snaga EuroGeographics-a je u velikom članstvu, a udruženje predstavlja oko 90 posto zvaničnih tijela odgovornih za geodetske, topografske, katastarske poslove i registraciju zemljišta u široj geografskoj Evropi. Trenutno okuplja 66 katastarskih i kartografskih agencija iz 44 države. Stoga, je uloga EuroGeographics-a i da pomogne u ostvarivanju programa politike EU kako svojim članicama, tako i evropskim sudionicima.
Generalna skupština Eurogeographicsa bit će održana u Sarajevu od 15. do 17. maja 2022. godine, saopćeno je iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.