Global Azure Bootcamp okupio preko 50 IT stručnjaka u Sarajevu

0
1347
Cilj je promovisanje i educiranje IT stručnjaka u BiH o Microsoft Azure i cloud servisima

Authority Partners, jedna od vodećih softverskih kompanija u Bosni i Hercegovini, po drugi put u našoj zemlji organizovao je globalni IT događaj pod nazivom ‘Global Azure Bootcamp’.
Na današnjem događaju, održanom u prostorijama AP Lab – Centra za talente i inovacije, prisutni su imali priliku da se druže sa regionalnim IT stručnjacima, a događaj su svečano otvorili Amina Karić, direktorica u kompaniji Authority Partners i Mustafa Toroman, Azure MVP i program arhitekta u u kompaniji Authority Partners.
Global Azure Bootcamp tradicionalno, sedmu godinu za redom, na isti dan okuplja hiljade IT profesionalaca u više zemalja svijeta. Ove godine događaj se održao na preko 300 lokacija, a prošle godine BiH se našla na globalnoj mapi ovog događaja, među 75 drugih država. Preko pedeset IT stručnjaka je učestvovalo na ovom događaju u Sarajevu.
“Authority Partners je posvećen promovisanju pozitivne biznis prakse, dinamičnog okruženja i kulture izvrsnosti kroz koju smo uspjeli da podignemo IT industriju u BiH na veći nivo”, rekla je Amina Karić.
Trenutni standard globalne IT indsutrije su cloud servisi. Stoga, cilj ovog događaja je promovisanje i educiranje IT profesionalaca u BiH o Microsoft Azure i cloud servisima.
Najveće i najuspješnije svjetske kompanije su najveći pružaoci cloud usluga. Trenutačno se mnoge druge kompanije pokušavaju uključiti na ovo tržište, koje je u 2018. godini ostvarilo zaradu od 175 milijardi dolara. Ove godine predviđa se novi rast od 17%, kojim bi zarada trebala premašiti 200 milijardi dolara. Stručnjaci prognoziraju da će do 2025. godine, preko 80% IT industrije činiti cloud servisi, dok će tek 20% činiti lokalna infrastruktura.
“Veoma mi je drago da se BiH našla na mapi ovog značajnog događaja. Obzirom na veliki potencijal ovog tržišta jako je bitno da se BiH uključi u educiranje IT profesionalaca i adekvatno iskoristi priliku koju nude cloud servisi”, rekao je Mustafa Toroman.
Pet vrhunskih IT stručnjaka koji su se našli u ulozi predavača nesebično su dijelili svoja iskustva tokom ovog događaja. Veliko zadovoljstvo svojim prisustvom pričinio je Sasha Kranjac, Azure MVP i CEO Kranjac IT Training and Consulting, koji ima više od dvije decenije iskustva u IT industriji.
U ulozi predavača briljirali su i Luka Pejović, softver inžinjer u kompaniji Authority Partners, Enes Pelko, suvlasnik i CTO kompanije Long Run, Mirza Vučijak, program arhitekta u kompaniji Authority Partners i Ratomir Vukadin, DevOps i softver inžinjer u kompaniji Klika.