Svjetske cijene hrane pale u julu, drugi mjesec zaredom

Pad cijena u julu odražava pad kotacija za većinu žitarica i biljnih ulja, kao i mliječnih proizvoda

0
407
FAO indeks cijena hrane opada u augustu

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su u julu, drugi mjesec zaredom, saopćila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija – FAO.
FAO-ov indeks cijena hrane iznosio je u prosjeku 123,0 poena u julu 2021. godine, 1,2 posto niži u odnosu na prethodni mjesec, iako je i dalje 31,0 posto veći od svog nivoa u istom periodu 2020. Indeks prati promjene u cijenama prehrambenih proizvoda kojima se najviše trguje na svijetu. Pad u julu odražava pad kotacija za većinu žitarica i biljnih ulja, kao i mliječnih proizvoda.
FAO-ov indeks cijena žitarica u julu je bio 3,0% niži nego u junu, potisnut padom međunarodnih cijena kukuruza za 6,0% u odnosu na mjesec povezan s boljim projiciranim prinosima u Argentini i poboljšanim mogućnostima proizvodnje u SAD, čak iako su uslovi usjeva u Brazilu i dalje zabrinjavajući. Cijene ostalih krupnih žitarica, poput ječma i sirka, također su značajno pale, odražavajući slabiju uvoznu potražnju.
Međutim, kotacije pšenice su u julu porasle za 1,8%, dostigavši najviši nivo od sredine 2014. godine, dijelom i zbog zabrinutosti zbog suhog vremena i uslova usjeva u Sjevernoj Americi.
U isto vrijeme, svjetske cijene pirinča pogodile su dvogodišnje najniže nivoe, pod utjecajem kretanja valute i sporog tempa prodaje uzrokovanog visokim troškovima prijevoza i logističkim preprekama.
Suprotno tome, FAO indeks cijena šećera povećao se u julu za 1,7%, što je njegovo četvrto mjesečno povećanje. Porast se uglavnom odnosio na čvršće cijene sirove nafte, kao i na neizvjesnost oko utjecaja nedavnih mrazeva na prinose u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera, dok su dobri izgledi za proizvodnju u Indiji spriječili veći skok.
FAO-ov indeks cijena mesa neznatno je porastao od juna, pri čemu su kotacije mesa peradi najviše porasle zbog povećanog uvoza iz istočne Azije i ograničenog proširenja proizvodnje u nekim regijama.
Cijene goveđeg mesa također su ojačale, podstaknute visokim uvozom iz Kine i smanjenom opskrbom iz velikih proizvođača. U međuvremenu su cijene svinjskog mesa pale, nakon pada uvoza iz Kine.