Globalni dug povećan za 24 biliona, na rekordnih 281 bilion dolara

0
534
Članice grupe G7 trebalo bi da izdvoje 10.000 milijardi dolara za oporavak baziran na ulaganjima

Pod uticajem pandemije koronavirusa globalni dug je povećan u prošloj godini za 24 biliona dolara, na rekordnih 281 bilion dolara, čime je njegov udio u svjetskom bruto domaćem proizvodu dostigao 355 posto, podaci su novog istraživanja Instituta za međunarodne finansije (IIF).
Prema IIF-u, državni paketi podrške privredi i građanima pogođenim pandemijom učestvovali su u ukupnom povećanju globalnog duga sa jednom polovinom, svjetske kompanije su dodale još 5,4 biliona dolara novih zaduženja, banke 3,9 biliona, a domaćinstva 2,6 biliona dolara. To je rezultiralo rastom udjela svjetskog duga u globalnom BDP-u za 35 procentnih poena na preko 355 posto, prenosi Reuters.
Ovaj skok znatno nadmašuje rast zabilježen tokom svjetske finansijske krize 2008. i 2009. godine, kada je učešće duga u BDP-u povećano za 10 procentnih poena, odnosno 15 procentnih poena, respektivno.
Procjena IIF-a je da će se globalni javni dug ove godine povećati za dodatnih 10 biliona dolara.
Nagli rast duga je prošle godine bio posebno izražen u Evropi, pri čemu su udjeli duga nefinansijskog sektora u Francuskoj, Španiji i Grčkoj u BDP-u porasli za oko 50 posto.
Snažno povećanje odnosa duga i BDP-a uglavnom je bilo vođeno državnim paketima olakšica, posebno u Grčkoj, Španiji, Britaniji i Kanadi. Švicarska je bila jedina tržišna ekonomija, od 61 zemlje obuhvaćene analizom IIF-a, koja je zabilježila pad učešća duga u BDP-u.