Goražde dobilo savremeni Hemodijalizni centar, investicija od 1,5 miliona KM

0
406
u Goraždu svečano otvoren novoizgrađeni i savremeno opremljeni Hemodijalizni centar

U prisustvu brojnih zvanica i gostiju, danas je pri JZU Kantonalna bolnica u Goraždu svečano otvoren novoizgrađeni i savremeno opremljeni Hemodijalizni centar koji će korisnicima ove usluge omogućiti lakši medicinski tretman, bez mukotrpnog putovanja u Sarajevo.
Centar su uz dijaliznog pacijenta Mehmeda Hadžijahića, otvorili premijerka BPK Goražde Aida Obuća, ministar zdravstva BPK Eniz Halilović, direktorica Kantonalne bolnice prim. dr Nermina Kamenica i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović.
Dugi niz godina čekalo se na realizaciju ovog projekta čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM. Od 2019. godine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za njegovu implementaciju izdvojila je oko 900.000 KM dok je neophodna medicinska oprema, čija vrijednost se procjenjuje oko 600.000 KM, nabavljena posredstvom donatora.
Premijerka BPK istakla je kako je ponosna na ovaj kapitalni i humani projekat, uz zahvalnost svima koji su doprinijeli njegovoj realizaciji.
“Posebnu zahvalnost dugujemo našim donatorima koji su centar opremili najsavremenijim aparatima u vrijednosti višoj od pola miliona KM, te nam umnogome olakšali posao u realizaciji ovog projekta. Ambasada Narodne Republike Kine donirala je prvi dijalizni aparat, zatim BH Telecom, NLB banka, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a Humanitarna organizacija Qatar Charity skupu reverzibilnu osmozu – glavni element ovog centra i dva hemodijalizna aparata kao i drugu potrebnu opremu. Donator je i firma Euro-asfalt”, istakla je premijerka Aida Obuća.
Napomenula je da je projekt imao podršku svih ministara u Vladi BPK Goražde, a posebno resornih ministarstava posredstvom kojih je Hemodijalizni centar dobio potrebne dozvole za građenje i rad.
Generalna direktorica KCUS-a prof. Sebija Izetbegović takođe je izrazila zadovoljstvo realizacijom ovog značajnog projekta, posebno za pacijente iz Goražda, koji treba da se dijaliziraju u svom gradu. Ocijenila je da će to značiti i uštede za Kantonalnu bolnicu Goražde, kako se ne bi pravili dodatni troškovi. Naglasila je da KCUS i dalje ostaje trajna podrška Kantonalnoj bolnici Goražde.
Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica naglasila je da je ovo veliki dan za BPK, a posebno za ovu zdravstvenu ustanovu koja je bogatija za još jedan moderno opremljen odjel i zdravstvenu uslugu na sekundarnom nivou. Napomenula je da po prvi put u svojoj historiji Goražde ima Hemodijalizni centar, uz osposobljene doktore i medicinsko osoblje za ovu vrstu usluge.
Otvaranju Hemodijaliznog centra prisustvovala je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je realizaciju ovog projekta ocijenila značajnom i humanom, u namjeri da se poboljša kvalitet života i liječenja dijaliznih pacijenata.
Uz obilazak Hemodijaliznog centra, danas su dodjeljene i zahvalnice svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta.

Kineski ambasador uručio vrijednu medicinsku opremu Kantonalnoj bolnici Goražde

Ambasada NR Kine donirala je prvi dijalizni aparat

Današnjoj svečanoj ceremoniji otvaranja Hemodijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde prisustvovao je i Ji Ping, ambasador Narodne Republike Kine u BiH. Ambasada ove zemlje donirala je prvi hemodijalizni aparat za potrebe ovog centra, a današnja svečanost iskorištena je između ostalog i za donaciju vrijedne, zaštitne, medicinske opreme Kantonalnoj bolnici Goražde.
Riječ je o 60.000 zaštitnih maski, a kako je najavljeno, podrška Ambasade NR Kine u BiH zdravstvenom sektoru na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde neće izostati ni u narednom periodu.