Grant od 15,4 miliona eura za dionicu autoputa Buna-Počitelj i Donja Gračanica-tunel Zenica

0
263
U toku se pripremne aktivnosti za građenje preostalih dionica na Koridoru 5c

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor 5c 2, poddionica: Buna – Počitelj) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.
Radi se o grantu Evropske unije vrijednom 6.219.140 eura, a sredstva su namijenjena za izgradnju autoputa po međunarodnim standardima dužine 7,2 km između Bune i Počitelja.
Vijeće ministara utvrdilo je i Prijedlog ugovora o grantu (Koridor 5c 2, poddionica: Tunel Zenica – Donja Gračanica) između BiH i EBRD, koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan, vrijedan 9.222.000 eura.
Bespovratna finansijska pomoć koju je odobrila Evropska unija Bosni i Hercegovini za JP Autoceste Federacije BiH kao projektnoj kompaniji biće usmjerena na dio Projekta izgradnje autoputa po međunarodnim standardima dužine 3,9 km između Donje Gračanice i tunela Zenica, uključujući Sjevernu petlju sa mostom preko rijeke Bosne i putem za povezivanje sa magistralnim putem.