Grawe kupio i Atos osiguranje iz Bijeljine

0
1221
Zaračunata bruto premija banjalučkog Grawe-a u prvom polugodištu 2021. iznosila je oko 16,89 miliona KM

Predstavnici osiguravajuće kuće Grawe (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) i MG Minda potpisali su u utorak ugovor o kupoprodaji težak više od 23 miliona KM, čime austrijski koncern i zvanično preuzima bijeljinsko Atos osiguranje.
Idućih dana na Banjalučkoj berzi cjelokupan kupoprodajni ugovor trebalo bi da se okonča blok poslom akcijama Atosa, potvrđeno je portalu Capital.ba.
MG Mind Mrkonjić Grad vlasnik je 99,6 posto akcija Atosa, dok je ostatak u vlasništvu Bobar Grupe, Holding Drinatransa i Univerzala iz Bijeljine.
Atos, za sada, neće biti spojen sa Grawe Banjaluka, odnosno nastaviće poslovati kao posebno pravno lice.
Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu auto-osiguranja kojim se do sada nisu bavili.
Inače, Grawe Sarajevo je u martu prošle godine zvanično preuzelo VGT osiguranje Visoko koje je 2016. godine završilo sa premijom od 25,5 miliona KM i tržišnim udjelom od 5,72 posto.
Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2,1 milion KM, dok je u junu prošle godine iznosila 2,4 miliona KM.
Neto dobit Atos osiguranja na kraju juna ove godine bila je 2,29 miliona KM u odnosu na 2,1 milion KM iz istog perioda prošle godine.
Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona u odnosu na isti period prošle godine. Najveći dio prihoda, oko 10 miliona KM, čine prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja.
Poslovni rashodi ovog osiguranja sa 164 radnika bili su 10 miliona i veći su za 4,4 miliona KM nego u istom periodu lani.