Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 5%, na 23,3 miliona eura

Triglav osiguranje Sarajevo u prvom tromjesečju ostvarilo rast premije za 3,3%, a Triglav osiguranje Banja Luka ostvarilo je 4% više bruto fakturisane premije u odnosu na isti period prošle godine

0
928
Grupa Triglav uspješno poslovala u 2020. godini, pokazana otpornost na zahtjevne uvjete

Grupa Triglav je u prvom tromjesečju ove godine uspješno poslovala. Dobit prije oporezivanja je iznosila 27,5 miliona eura, što je za 8% više no prošle godine u istom periodu, a ostvarena neto dobit u visini od 23,3 miliona eura je komparativno gledano za 5% viša.
Triglav je u prvom kvartalu fakturisao 4% više konsolidovane bruto premije – ukupno 293 miliona eura, dok je rast premija zabilježena na svih tržištima Grupe.
U Sloveniji je rast premije u prosjeku iznosio 4%, a izvan Slovenije 6%. Sa stanovišta segmenata osiguranja Grupa je zabilježila rast premija kod imovinskih i zdravstvenih osiguranja, dok je kod životnih osiguranja fakturisala 3% manje premija, što je prvenstveno odraz pozitivnih jednokratnih događaja u prvom tromjesečju prošle godine.
Na poslovanje Triglava u prva tri mjeseca ove godine nisu utjecali masovni štetni događaji. Fakturisani bruto iznosi šteta iznosili su 171,0 miliona eura te su bili viši za 12% u odnosu na isti period prošle godine. Povećanje je prvenstveno posljedica isplate nastalih i prijavljenih šteta u 2017. godini u oblasti imovinskih osiguranja, koje su bile odgovarajuće rezervisane i reosigurane, kao i povećanja osiguravajućeg portfolija u oblasti zdravstvenih osiguranja i veće učestalosti šteta zbog izmijenjene starosne strukture osiguranika.
Krajem marta 2018. kapital Grupe iznosio je 767,8 miliona eura, a bruto tehničke rezerve 2.766,2 miliona eura, što predstavlja rast od 1% za obje kategorije u odnosu na kraj 2017.
U skladu sa strategijom razvoja i rasta nakon prošlogodišnjeg ulaska na tržište dobrovoljnog penzijskog osiguranja u Bosni i Hercegovini te na makedonsko tržište životnih osiguranja, ove godine Grupa Triglav s kupovinom većinskog udjela penzijskog osiguranja ulazi na tržište penzijskih osiguranja u Hrvatskoj.
“Zadovoljni smo s rezultatima prvog tromjesečja, a uzimajući u obzir predviđene okolnosti poslovanja do kraja godine, ocjenjujemo da će ovogodišnja bruto dobit Grupe Triglav biti realizovana u planiranom rasponu”, izjavio je Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav.

Poslovanje Triglava na tržištu BiH

Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, u prvom kvartalu 2018. uspješno je poslovalo iz osnovne djelatnosti osiguranja. Ukupna bruto fakturisana premija iznosi 5,9 miliona eura (11,6 miliona KM) i viša je za 3,3% u odnosu na isti period prošle godine. Premija životnih osiguranjima je veća za 8,5% u odnosu na isti period prošle godine.
“U prvom kvartalu smo uspjeli realizovali očekivanja osiguranika, bilježimo rast u svim segmentima poslovanja. U narednom periodu nastavljamo sa realizacijom strateškog plana i jačanjem finansijskog položaja Društva uz održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta, optimiziranje usluga, veću dostupnost i proširenje ponude proizvoda osiguranja”, izjavio je Edib Galijatović, direktor Triglav Osiguranja Sarajevo.
I Triglav osiguranje Banja Luka je u prvom kvartalu uspješno poslovalo, ostvarivši rast od 4% bruto fakturisane premije u odnosu na prethodnu godinu. Ostvaren je rast premije imovinskih osiguranja za 2% u odnosu na isti period lani. Pokazatelj dobrog poslovanja iz osnovne djelatnosti osiguranja je i kombinovani količnik neživotnih osiguranja koji iznosi 89,1%, i za 0,5 odstotnih bodova je bolji nego u istom periodu prošle godine.
“Svi finansijski pokazatelji poslovanja ukazuju da smo na dobrom putu a u skladu sa usvojenom strategijom Društva. Kao posledica velikih napora Agencije za osiguranje RS za uređenje tržišta osiguranja, Društvo bilježi i rast premije autoodgovornosti za 6% u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareni rezultati su posljedica aktivnosti naše prodajne mreže i povjerenja naših klijenata za koje smo u našu ponudu uvrsitili i automobilsku asistenciju, odnosno 24-satnu pomoć na putu koja je izazvala veliku zainteresovanost naših osiguranika”, izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banja Luka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here