Gubici u turizmu FBiH veći od 2 miliona KM dnevno, kako pomoći?

0
698
Zbog pandemije Covid-19 Mostar je bio gotovo nestvaran bez gostiju

Vlada FBiH danas se upoznala sa stanjem u turističko-ugostiteljskom sektoru uzrokovanom pojavom koronavirusa i prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma. za preraspodjelu sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu.
U informaciji je, pored ostalog, navedeno da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom usljed nedostatka kretanja i putovanja ljudi, te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH veći od 2 miliona KM dnevno. Iako posluju s već iskazanim gubicima, računi za izmirenje režijskih mjesečnih troškova redovno pristižu i povećavaju troškove poslovanja. Poslovni subjekti iz ovog sektora trebaju obezbijediti i sredstva za isplatu plaća, uplatu doprinosa, kao za otplatu kredita.
Kako je danas zaključeno, resorno federalno ministarstvo treba u roku od 15 dana pripremiti prijedlog uredbe koja bi ponudila pomoć u rješenju problema navedenih u informaciji. Također, Vijeću ministara BiH bit će upućen zahtjev za fleksibilnije odredbe o ulasku u Bosnu i Hercegovinu, posebno kada je riječ o građanima porijeklom iz BiH.