HERE mapira BiH u 3D u cilju kreiranja najnaprednije karte svijeta

HERE planira voziti putevima BiH od marta do oktobra 2022. godine, koristeći automobil opremljen najsavremenijom tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima

0
399
HERE Technologies snima precizne podatke o putevima i prikuplja panoramske snimke ulice

HERE Technologies, svjetski lider u uslugama digitalnog mapiranja i lokacijskih servisa, od ovog proljeća mapirati će dijelove Bosne i Hercegovine visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom u cilju kreiranja najnaprednije karte svijeta.
HERE planira voziti putevima BiH od marta do oktobra 2022. godine, koristeći automobil opremljen najsavremenijom tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu prometnu signalizaciju. Jasno obilježen HERE automobil će također snimati 3D i panoramske snimke ulica, kao i tačke interesa (npr. prodavaonice, benzinske pumpe, restorane).
Informacije će se koristiti za izradu bogatih i detaljnih mapa Bosne i Hercegovine, dizajniranih za podršku visoko autonomnim vozilima i drugim naprednim uslugama koje poboljšavaju sigurnost na putevima, smanjuju zagušenja u prometu i omogućavaju ljudima lakšu navigaciju u gradskim područjima.
U narednim mjesecima vozilo će se kretati glavnim putevima širom zemlje i ulicama pojedinih gradova. Cijeli proces snimanja odvija se bez zaustavljanja i utjecaja na protok prometa.
HERE je posvećen poštivanju i zaštiti privatnosti. Sakupljeni panoramski snimci ulica čuvaju se najprije u vozilu, a kasnije se u šifriranom obliku prenose i čuvaju na sigurnoj lokaciji. Snimci se dalje obrađuju korištenjem naprednih algoritama za otkrivanje i zamagljivanje lica i registarskih tablica. Panoramski snimci se objavljuju tek kada su lica i brojevi registarskih tablica zamagljeni.
U izuzetno rijetkim slučajevima kada snimka nije pravilno zamagljena, HERE omogućava svakome da ovo prijavi. Kada otvorite snimku, kliknite na link ‘Report image’ (Prijavi sliku) u donjem lijevom uglu karte.
Za više detalja o projektu posjetite link: http://www.here.com/en/drive-schedule.