Hoće li BiH obnoviti aranžman za MMF-om?

0
308
Tegeltija razgovarao sa rezidentnim predstavnikom MMF-a Jewellom

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa rezidentnim predstavnikom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrew Jewellom.
Razgovarano je o mogućnosti nastavka saradnje sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom, te provođenju reformskih mjera u skladu sa ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom, a koje za cilj imaju osnaživanje privrednih aktivnosti u BiH i privlačenje domaćih i stranih investicija.
Tegeltija je ovom prilikom izrazio žaljenje što BiH trenutno nema aranžman za MMF-om, te ukazao da je za uspostavljanje aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom potrebno više spremnosti za razgovore i jasni ciljevi i politika za ostvarenje istog, a ne politička uslovljavanja, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o drugim ekonomskim temama, u kontekstu prevazilaženja globalne krize izazvane rastom cijena energenata i hrane, a koje za posljedicu ima inflaciju u svim zemljama svijeta.