Hoće li se prekid saradnje Googla i Huaweija odraziti na poslovanje BH Telecoma

0
1131
Google prekida saradnju sa Huaweijem, a 4G mreža BH Telecoma zasniva se na tehnologiji Huaweija

Google će prekinuti saradnju sa kineskom kompanijom Huawei zbog mjera koje su SAD poduzele protiv Kine.
Glasnogovornik Googlea rekao je da će postojeći korisnici Huaweijevih telefona koji funkcioniraju na sistemu Android i dalje moći koristiti Googleove aplikacije, a moći će ih i ažurirati, prenosi Reuters.
“Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na Huaweijevim uređajima”, saopćeno je iz Googlea.
Međutim, buduće verzije Huaweijevih pametnih telefona, a koji budu funkcionirali na Androidu, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu i YouTubeu, kao i pregledniku Chrome.
“Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama”, rekao je izvor za Reuters.
Još nije poznato na koji način bi se američke sankcije mogle odraziti na poslovanje BH Telecoma, piše agencija Patria (NAP). BH Telecom nedavno je dodijelio posao uvođenja 4G mreže upravo kineskoj kompaniji Huawei.
BH Telecom je polovinom aprila pustio 4G mrežu koja se zasniva na tehnologiji Huaweija, i zbog toga već sada ima poteškoće u radu. Nešto više od mjesec dana nakon puštanja 4G mreže kompanija još nije uspjela stabilizirati mrežu, zbog čega dolazi do prekida u komunikaciji među korisnicima usluga BH Telecoma.