Hotel Walter u Sarajevu primit će izbjeglice iz Ukrajine

0
600
U hotelu Walter (bivši hotel Emiran) u Sarajevu osiguran smještaj za izbjeglice iz Ukrajine (Foto: Profitiraj.ba)

Vlada FBiH zadužila je danas Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da stavi na raspolaganje 40 kreveta na jednom spratu u hotelu Walter (bivši hotel Emiran) u Sarajevu, uz eventualno dodatnih još 40 kreveta na još jednom spratu, ako bude potrebno, a kojim upravlja ova agencija, i to za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.
Finansijska sredstva potrebna za smještaj izbjeglica bit će obezbijeđena od novčanih sredstava deponovanih na računu za posebne namjene kojima upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koja su pravosnažnim presudama utvrđena kao imovina Federacije BiH.
Vlada je zadužila ministarstvo finansija da donese instrukciju o načinu postupanja i knjigovodstvenom tretiranju ovih finansijskih sredstava.
Vlada FBiH upućuje zahtjev Vijeću ministara BiH da se građanima Ukrajine, koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i tu namjeravaju ostati, u skladu sa zakonima omogući hitno dobijanje izbjegličkog statusa.
Premijer Novalić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo turizma zaduženo da napravi presjek banjskih kapaciteta.
“Od naših šest banja u Federaciji BiH tražimo mogućnost odvajanja jednog dijela smještajnih kapaciteta za ukrajinske ranjenike i njihovu rehabilitaciju. To je bio i zahtjev ukrajinske ambasade jer mi u Evropi imamo najsvježiji primjer s obzirom na to da su naše banje istrenirane za tretmane ranjenika i njihov oporavak”, kazao je Novalić.