Hrvatska izdala 11-godišnju obveznicu vrijednu 2 milijarde eura

0
688
Ministarstvo financija Republike Hrvatske

Ministarstvo financija Republike Hrvatske izdalo je u srijedu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu (s rokom dospijeća 2031. godine) vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto, objavilo je danas to ministarstvo.
U Ministarstvo još ističu da je ova transakcija uslijedila u tjednu nakon što je agencija Fitch potvrdila hrvatski kreditni rejting BBB-, sa stabilnim izgledima.
Interes investitora je bio izniman, ističu iz Ministarstva, dodavši da je bilo više od 400 potencijalnih ulagatelja. Također, ocjenjuju da je interes za upis prikupljen od strane najkvalitetnijih ulagatelja (Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Njemačka, Italija, Austrija, Francuska, zemlje Beneluksa, CEE zemlje i dr). Time je, navode, u konačnici ostvarena snažna potražnja, od 8,45 milijardi eura, što je oko 4,2 puta više u odnosu na nominalni iznos izdanja.
Primici od tog izdanja iskoristit će se za refinansiranje euroobveznice od 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva u julu 2020., pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 miliona kuna, prenosi Hina.
Preostali dio izdanja iskoristit će se za finansiranje mjera za pomoć privredi pogođenom pandemijom Covid-19.