Hrvatska: Kreće izgradnja Pelješkog mosta, BiH najavila tužbu

0
1624
Od danas počinje teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta

Predstavnici Hrvatskih cesta, naručitelja radova i China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova, potpisali su danas u Stonu zapisnike o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju Pelješkog mosta.
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić tom prilikom je istaknuo kako tim činom kineski izvođač uveden u samu izgradnju Pelješkog mosta.
“Danas i službeno počinje teći rok kineskim izvođačima. Upoznali smo izvođače sa svime što od njih očekujemo, prije svega pri izvođenju radova, ali i administriranju, kako ne bismo bili izloženi korekcijama Europske unije”, rekao je Škorić te dodao da bi mađine na gradilište trebali doći do kraja augusta.
Državni seketar u Ministarstvo prometa Tomislav Mihotić istaknuo je kako pitanje kooperanata ipak treba postaviti kineskom izvođaču, ali i da je Hrvatskoj interes da što više domaćih izvođača sudjeluje u izgradnji.
Mihotić je dodao kako je pitanje izgradnje Pelješkog mosta otvoreno s vlastima Bosne i Hercegovine, ali kako niko iz BiH na sastanku prije deset dana nije tražio da se projekt zaustavi.
Bosanski mediji ovih su dana pisali su da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović mogao posegnuti za podnošenjem tužbe protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu smatrajući kako bi Pelješki most mogao onemogućiti ulazak većim plovilima u akvatorij Neumskog zaljeva, ali i ugroziti pristup BiH otvorenome moru.
Inače, u aprilu ove godine Hrvatske ceste i kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), navodi Hina.
Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara, a imat će četiri prometne trake. Od današnjeg dana počinje teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta.

Izetbegović: BiH će zaštitu svojih prava tražiti pred međunarodnim institucijama

Bakir Izetbegović

Najava da će Republika Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava BiH na pristup otvorenom moru, navodi se u reakciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.
On podsjeća da Hrvatske već duže od 12 godina izbjegava da sa BiH postigne dogovor o razgraničenju, koji mora prethoditi ostvarivanju prava Hrvatske da povezuje svoje teritorije i ostvarivanju prava BiH na pristup otvorenom moru.
“BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo je da se poštuju naša prava, garantovana Konvencijom UN-a”, ističe Izetbegović.
Kako se nabodi, Predsjedništvo BiH je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru. To je jedinstven i jasan stav države BiH koji se drugim zaključcima i odlukama nije mijenjao, prenosi agencija NAP.
Iako su institucije Hrvatske sve vrijeme bile upoznate sa nedvosmislenim stavom BiH, Hrvatska je prilikom apliciranja za sredstva potrebna za izgradnju Pelješkog mosta obavijestila Evropsku komisiju da sa BiH nema nikakvog spora, što je notorna neistina”, navodi se u reakciji Izetbegovića.
“Hrvatska je unatoč navedenom, ignorisala i oglušila se na sve pokušaje nadležnih institucija BiH da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalogom, u duhu dobrosusjedskih odnosa i Konvencijom UN-a. Zbog toga će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama”, zaključio je Izetbegović.