Hrvatska sa uloženih 1,18 milijardi eura drugi investitor u BiH

0
1109
Direktor FIPA-e (desno) učestvuje na Međunarodnoj konferenciji Zagreb Invest

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić učestvuje na Međunarodnoj investicijskoj konferenciji Zagreb Invest 2019, koja je privukla veliki broj stranih investitora, predstavnika industrije, trgovine i finansijskog sektora, te predstavnika vlasti zemalja regiona.
Milinić je na konferenciji govorio o mogućnostima ulaganja u BiH, atraktivnim sektorima i mogućnostima koje BiH nudi stranim investitorima, procesima koji se sprovode s ciljem reforme poslovnog ambijenta, te trendovima rasta stranih investicija u zemlji. Istakao je da Hrvatska zauzima drugo mjesto na listi zemalja investitora u BiH s uloženih 1,182 milijardi eura, što predstavlja 17,2% od ukupnih investicija registriranih do sada.
Veliki je broj hrvatskih kompanija koje uspješno posluju u BiH, a neke od njih su Atlantic grupa, Belupo, Vindi, Kraš, Dukat, Ina, i mnoge druge.
Milinić je pozvao prisutne investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, ističući da je FIPA glavna adresa u BiH za strane investitore koja pomaže investitorima da realiziraju svoju investiciju.
Na konferenciji Zagreb Invest 2019 predstavljeni su projekti BiH koji su izazvali veliki interes investitora, koji su tražili dodatne informacije o poslovnom ambijentu za strane ulagače od nadležnih predstavnika, saopćeno je iz FIPA-e
Pored direktora FIPA-e, na konferenciji su prisustvovali i predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, načelnik Općine Posušje Branko Bago, te direktorica Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu Mirna Jelčić.