Humanitarna medicinska pomoć Države Katar dopremljena u Sarajevo

0
591
Sofisticirana medicinska oprema Katara vrijedna šest miliona KM stigla stigla na aerodrom Sarajevo

Humanitarna medicinska pomoć Države Katar, namijenjena Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije koronavirusa, stigla je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo.
Otpravnik poslova Ambasade Države Katar u BiH Hamed bin Tami Al Hajri je uime emira Šeik Tamim bin Hamad Al-Thanija, emira Države Katar, uručio pomoć ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.
Turković je zahvalila vladaru Katara i katarskom narodu na toj pomoći koja će putem kriznih štabova biti podijeljena bolnicama. Istakla je da se radi o vrlo sofisticiranoj zaštitnoj opremi za intenzivnu njegu i operacije u vrijednosti od šest miliona KM.

Ministrica Turković zahvalila se vladaru Katara i katarskom narodu za pomoć BiH (Foto: Fena)

“Država Katar je istinski prijatelj BiH koji se prepoznaje u nevolji. U ovom trenutku Katar je u vrlo teškoj situaciji, jer imaju više od 35.000 zaraženih ljudi, a ipak su našli volje i snage da pošalju pomoć”, istakla je Turković, prenosi Fena.
Kazala je da je to prva pomoć koja dolazi iz zemalja Zaljeva. Dodala je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio pisma svim liderima Zaljeva, a da je Katar jedina zemlja koja je za sada odgovorila na taj poziv i poslala nesebičnu pomoć.
Napomenula je da je prvi lider iz arapskog svijeta koji je došao u BiH nakon agresije bio otac sadašnjeg emira Katara, što znači da je Katar uvijek bio tu za BiH.
Izrazila je nadu da će ta donacija pomoći svima kojima je potrebna u ovom trenutku.