ICAT 2023: Telemach BH i ETF nagrađuju inovativne studentske ideje

0
129
Na konferenciji ICAT 2023. biće prezentovano 36 originalnih naučnih radova

Svečanom ceremonijom otvorenja, u ponedjeljak 12. juna, u organizaciji Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, počinje još jedno izdanje Međunarodne konferencije o informacionim, komunikacionim iautomatizacijskim tehnologijama, ICAT 2023.
Generalni sponzor i telekomunikacijski partnerovog naučnog događaja je kompanija Telemach BH, koja svoj uspjeh u tehnološkom napretku i digitalizaciji Bosne i Hercegovine, između ostalog, gradi na posljednjim znanjima i dostignućima iz pomenutih oblasti.
Pored eminentnih stručnjaka i naučnika iz cijelog svijeta, priliku da predstave svoje inovativne projekte i osvoje vrijedne nagrade imat će učenici i studenti elektrotehnike iz BiH u okviru Student Innovations (SI) programa koji se uz podršku Telemacha BH po prvi put sprovodi u okviru ICAT konferencije.
“Ulogu partnera Elektrotehničkog fakulteta smo shvatili ozbiljno i naša misija je da doprinesemo edukaciji i osnaživanju njegovih studenata, što smo činili i ranije kroz Hackathon, radionice Job Lab i donacije“, istakao je Ševal Bećirević, CTO kompanije Telemach BH.
Na ICAT 2023 konferencijise očekuje nekoliko stotina učesnika (istraživača, studenata, gostiju iz poslovnog i društvenog sektora). Među njima je više od 100 stručnjaka iz 18 zemalja svijeta, uključujući BiH. Na konferenciji će biti prezentovano 36 originalnih naučnih radova, bit će održane dvije radionice, jedan panel i četiri pozvana predavanja eminentnih svjetskih stručnjaka iz oblasti elektrotehnike i računarstva.
“Priliku da predstave svoje radove u okviru SI programa imat će studenti, ali i srednjoškolci koji su iskazali interes za ovu aktivnost. Tri najbolja rada prema izboru stručnog žirija dobit će novčane nagrade, a pobjednika očekuje i specijalna prilika za predstavljanje rada i putovanje na naučnu konferenciju“, rekao je prof. dr.sc. Jasmin Velagić, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.